A nyulak helyes táplálásához figyelembe kell vennünk a faj élettani sajátságait. A nyulak emésztési sajátságaira jellemző a testtömeghez viszonyított nagy vakbélben történő bakteriális szénhidrátbontás és a cökotrófia (lágybélsárevés).

A cökotrófia a nyúlalakúakra jellemző tevékenység, amelynek során a nyulak vastagbelében képződő magas B vitamintartalmú lágybélsár újbóli megevése történik, így az értékes tápanyagok teljes mértékben hasznosulnak.

A vadon élő nyulak friss zöldféléket ettek, ma már azonban táplálkozási igényeiknek megfelelő szárazeledelek állnak a gazdik rendelkezésére. Legjobban akkor járunk el, ha a boltokban kapható nyúltápok képezik a nyulaink takarmányának alapját, melyet friss zöldségfélékkel egészítünk ki.

Az előre gyártott eledelek a nyulak számára fontos takarmány összetevőket optimális arányban tartalmazzák, így a táppal etetett nyulak biztosan kiegyensúlyozott táplálásban részesülnek. Mivel a nyulak növényevők, a tápok növényi eredetű tápanyagokat tartalmaznak. Alapjukat a kukoricapehely, egyes gabonák (búza, zab) és a fűfélék adják. A többi állathoz hasonlóan a nyulaknak is az egyes élettani állapotokban (vemhesség, szoptatás) különböző összetételű táplálékra van szükségük.

A tápokon kívül különféle zöldfélékkel egészítsük ki nyulaink étrendjét. Naponta adjunk az állatoknak friss zöldet, de egy napnál tovább ne hagyjuk a ketrecben. A zöldségek közül szívesen fogyasztják a sárgarépát, retket, káposztát, karalábét, a hagymafélék adását azonban kerüljük! Egyes kertben található növények is tökéletes zöld táplálékot jelentenek a nyulaknak. Ilyen a lóhere, a pongyola pitypang, a csalán vagy a pásztortáska. A vadon termő növényekkel azonban vigyáznunk kell, mert vannak köztük mérgezőek is, pl.: az aranyeső, a csattanó maszlag vagy a tiszafa.

A nyulaknak adott zöldféléket mindig mossuk meg, mielőtt az állatnak adjuk, a gumós zöldségeket pedig hámozzuk meg.

Friss széna mindig legyen a nyulak ketrecében, hiszen kutatások igazolják, hogy a megfelelő mennyiségű rost elfogyasztása csökkenti a nyulak érzékeny emésztőrendszerének megbetegedését. Fontos azonban, hogy csak tiszta, jó minőségű szénát adjunk kedvenceinknek, mert a fertőzött széna komoly egészségügyi problémákat okozhat az állatoknak. Mivel a nyulak szeretnek rágcsálni – a folyton növő metszőfoguk miatt erre szükségük is van – biztosítsunk nekik rágnivalót. Ez lehet akár egy száraz kenyércsücsök vagy egy fadarab is.

A hiedelemmel ellentétben a nyulaknak szükségük van ivóvízre is. Többféle önitató kapható a szakboltokban, amelyek folyamatosan biztosítják a nyulak számára a szükséges mennyiséget. Az itatóban naponta cseréljük a vizet. Az önitató egyik előnye, hogy nem tudja az állat kiborítani, illetve a víz nem tud beszennyeződni.
Kedvencként tartott nyulainknak naponta egyszer adjunk enni. A helyes mennyiségről a nyúltáp csomagolásán a gyártó cég ad tájékoztatást.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!