A veszettség egy vírusos eredetű fertőző betegség, amely többnyire állatok között terjed, de emberek számára is veszélyes lehet. A Lyssavírusok családjába tartozó veszettségvírus az agyban és az idegrendszerben szaporodik, súlyos neurológiai tüneteket okozva. A betegség progresszív és gyakran halálos kimenetelű, különösen, ha a tünetek megjelenése után nem kap megfelelő kezelést.

A veszettség leggyakrabban a harapások következtében terjed, de a fertőzött állat nyálának bármilyen érintkezése a vérrel vagy a nyálkahártyával is veszélyezteti az egészséget. A kórokozók képesek túlélni a környezetben, így körültekintőnek kell lennünk, különösen ha ismeretlen vagy vad állatokkal kerülünk kapcsolatba.

Macskák különleges sérülékenysége a veszettséggel szemben

Míg sokan a kutyákat társítják a veszettséggel, a macskák sajnos nem kevésbé veszélyeztetettek. A macskák természetükből adódóan kíváncsi állatok, gyakran vadállatokkal, például denevérekkel vagy rágcsálókkal kerülnek kapcsolatba, amelyek potenciálisan veszettség vírust hordozhatnak.

Ráadásul a macskák gyakran rejtőzködnek vagy menekülnek, amikor betegek, ami nehezíti a korai tünetek felismerését. Ez különösen aggasztó, mivel a veszettség korai diagnosztizálása és kezelése elengedhetetlen az állat túléléséhez.

A veszély nem csak a macskákat érinti: egy fertőzött macska könnyen terjesztheti a betegséget más háziállatokra vagy akár az emberekre is. Ezért különösen fontos, hogy tájékozottak legyünk a veszettség megelőzéséről és tüneteiről, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megóvjuk kedvenceinket és önmagunkat is.

A veszettség története és terjedése

A veszettség a történelem során mindig is létezett, és számos kontinensen megfigyelhető volt. Az ókori civilizációk, mint például az egyiptomiak és a görögök is ismerték ezt a betegséget, és az ókori írásokban is említést tettek róla. A veszettség vírus jelenlétének és terjedésének következményeit a különböző népek kultúrájában, mítoszaiban és történeteiben is megtaláljuk.

A veszettség ma is világszerte jelen van, különösen Ázsiában és Afrikában, ahol a legtöbb emberi halálesetet regisztrálják. Ezen területeken a vadállatok, különösen a kutyák és a denevérek, a legfőbb fertőzési források.

Magyarországi helyzet és statisztikák

Magyarországon a veszettség elleni küzdelem az 1960-as években kezdődött, 2008-ban vált kötelezővé a veszettség elleni vakcinázás a kutyák számára. Ennek eredményeként a betegség gyakorisága jelentősen csökkent, és ma már ritkán fordul elő.

Az elmúlt évtizedben Magyarországon kevesebb, mint tíz esetet regisztrálnak évente. Ez a szám jelentősen alacsonyabb, mint sok más európai országban, ahol a veszettség még mindig komoly problémát jelent. Ennek ellenére nem szabad elhanyagolnunk a veszettség elleni védekezés fontosságát, mivel a betegség könnyen újra felbukkanhat, ha nem veszünk komoly óvintézkedéseket.

A Magyarországon előforduló esetek túlnyomó többsége vadállatokhoz köthető, különösen a rókákhoz. A macskák esetében a veszettség esetei rendkívül ritkák, de nem ismeretlenek, ezért fontos a folyamatos figyelem és a megfelelő megelőzés.

Macska veszettség tünetei részletesen

Korai jelek és tünetek

A veszettség, mely egy vírusos eredetű betegség, macskákban is komoly veszélyt jelent. A fertőzés korai szakaszában a következő jelek és tünetek észlelhetők:

 • Viselkedésbeli változások: A macska viselkedése drasztikusan megváltozhat. Megnyugvástól a nyugtalanságig, vagy az agresszióig terjedhet az átalakulás.
 • Étvágytalanság: A macska nem mutat érdeklődést az élelmem iránt, vagy esetleg csak kevesebbet eszik.
 • Láz: A testhőmérséklet enyhe emelkedést mutat, ami a fertőzés korai jele lehet.
 • Agresszió vagy visszahúzódás: A macska lehet rendkívül agresszív vagy éppen teljesen visszahúzódó és félénk.

Fejlett stádiumú tünetek

Ahogy a betegség halad, úgy válnak súlyosabbá a tünetek:

 • Krónikus izomgörcsök: A fertőzött macska izomgörcsöket tapasztal, melyek szakaszosan vagy folyamatosan jelentkeznek.
 • Nyáladzás és habzó száj: A túlzott nyálzás és a habzó száj kialakulása általánosan ismert tünet a veszettség esetében.
 • Kóma: A veszett macskák kómába eshetnek, és képtelenek lehetnek lélegezni.

A tünetek kialakulásának időkerete

A veszettség tüneteinek kialakulása változó lehet, általában a fertőzés módjától és a vírus mennyiségétől függően:

 • Rágcsálók által okozott fertőzések: Amennyiben a macska egy fertőzött rágcsálótól kapja el a betegséget, a tünetek 3-12 hét múlva jelenhetnek meg.
 • Vadállatok által okozott fertőzések: Ebben az esetben, különösen ha a macskát egy veszett róka vagy más nagyobb vadállat támadta meg, a tünetek gyorsabban, akár 2-6 hét alatt is megjelenhetnek.

A fertőzés után a tünetek gyorsan súlyosbodnak, és a kezelés hiányában a betegség gyakran halálos kimenetelű.

A veszettség diagnosztizálása macskáknál

Fizikai vizsgálat és történet

Amikor egy állatorvosnak veszettség gyanújával kerül bemutatásra egy macska, az első lépés az alapos fizikai vizsgálat és az állattal kapcsolatos előzmények megismerése. Ebben a szakaszban az állatorvos főleg azokra a jelekre összpontosít, amelyek tipikusak a veszettség szempontjából, mint például:

 • Harapás vagy sérülés nyomai, amelyek veszett állattól származhatnak.
 • A macska közelmúltbeli viselkedésének változásai.
 • A tünetek megjelenésének ideje és progressziója.
A veszettség gyanúja esetén az állatorvos karanténba helyezi a macskát.

Laboratóriumi tesztek és eredmények

A veszettség gyanúja esetén a diagnózis laboratóriumi vizsgálatokon alapul. A veszettség diagnosztizálásának legmegbízhatóbb módja az agy szövetének vizsgálata, különösen a hippokampusz, a kisagy és a talamusz területén. Ezért a teszt elvégzéséhez az állatot el kell altatni. Itt van néhány laboratóriumi módszer, amit alkalmaznak:

 • Direkt fluoreszcens antitest teszt (DFA): Ez a leggyakrabban használt módszer a veszettség diagnosztizálására. A vizsgálat során az állat agyszövetének vékony szeleteit kezelik fluoreszcens antitestekkel, amelyek a veszettség vírushoz kötődnek. Ha a vírus jelen van a szövetben, a minta fluoreszkálni fog mikroszkóp alatt.
 • Vírus izolálás: Ezt a módszert kevésbé használják, mivel lassabb és munkaigényesebb, mint a DFA. A módszer során mintákat vesznek az állat agyszövetéből, nyálából vagy gerincvelőjéből, és ezeket sejtkultúrákon tenyésztik annak érdekében, hogy a vírust izolálják és azonosítsák.
 • RT-PCR: A reverz transzkriptáz polimeráz láncreakció (RT-PCR) egy molekuláris technika, amely a veszettség vírusának RNA-jának kimutatására használható. Ezt a módszert gyakran használják a vírus genetikai azonosítására és azonosítására.
 • Hisztopatológia: Ezzel a módszerrel a szövettani változásokat vizsgálják a veszettség vírus által érintett agyterületeken. A Negri-testek jelenléte, amelyek a veszett állatok neuronjaiban található citoplazmatikus inklúziós testek, a veszettség egyik jellemzője.

Más betegségekkel való összekeverés veszélyei

A veszettség tünetei hasonlóak lehetnek más betegségek tüneteihez, ami kihívást jelenthet az állatorvosok számára. A veszettség diagnózisának megerősítése érdekében az állatorvosnak el kell különítenie azt olyan állapotoktól mint:

 • Macskák esetében előforduló agyvelőgyulladás.
 • Különböző típusú mérgezések.
 • Más vírusos fertőzések, mint a macskák vírusos felső légúti fertőzése.

Ezen tényezők miatt a veszettség diagnosztizálása kritikus fontosságú, hogy megelőzzük a betegség továbbterjedését és biztosítsuk az állat és környezetének biztonságát.

A veszettség kezelése és megelőzése macskák esetében

Kezelhető a veszettség a macskáknál?

A veszettség kezelésének legjobb módja a megelőzés. Macskák számára a veszettség elleni vakcinázás az első és legfontosabb lépés a betegség elleni védekezésben. A már fertőzött állatokon azonban sajnos nincs hatékony kezelés, és a betegség halálos kimenetelű. Fontos, hogy a macskákat rendszeresen oltassuk be a veszettség ellen, különösen olyan területeken, ahol a betegség endemikus. Emellett kerülni kell az ismeretlen eredetű vagy vadon élő állatokkal történő érintkezést, és azonnal állatorvosi ellátást kell keresni, ha a macskát harapott vagy megsebesített egy másik állat.

Vakcinázás és annak jelentősége

A veszettség elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze a vakcinázás. Macskák esetében a veszettség elleni vakcina az alapvető immunizációs program része kell, hogy legyen, amely az állat egész életében megvédi a veszettség vírusától.

A kutyák kötelező oltása mellett, a házi macskákat is célszerű veszettség elleni oltással ellátni.
 • Hatékonyság: A veszettség elleni vakcinák a rendelkezésre álló adatok szerint nagyon hatékonyak. Megfelelően alkalmazva, ezek a vakcinák kínálnak több mint 95%-os védelmet a veszettség ellen.
 • Időzítés: A macskák első veszettség elleni oltását már 12 hetes korukban megkaphatják, és ezt követően évente megismétlődik.
 • Biztonság: A veszettség elleni vakcinák biztonságosnak tekinthetők, bár néhány macska esetleg mellékhatásokat tapasztalhat, mint például enyhe láz vagy duzzanat a beadás helyén.

Otthoni óvintézkedések

Az oltások mellett az állattartóknak is aktívan hozzá kell járulniuk a veszettség megelőzéséhez:

 • Kerülje az ismeretlen állatokkal való kapcsolatot: Különösen olyan állatok esetében, amelyek agresszív vagy furcsa viselkedést mutatnak.
 • Tartsa macskáját belterületen: Ezzel minimalizálható az esély, hogy macskája veszett állattal kerüljön kapcsolatba.
 • Zárja be az épületek alatti és körüli nyílásokat: Ez megakadályozza, hogy a veszett vadállatok behatoljanak az otthonába.

Hivatalos eljárások és ajánlások Magyarországon

Magyarországon a veszettség elleni oltás csak a kutyák számára kötelező. Ezen túlmenően a kormányzati és állategészségügyi hatóságok számos ajánlást és előírást fogalmaztak meg a veszettség megelőzésére és kezelésére:

 • Bejelentési kötelezettség: Ha egy állattartó úgy gondolja, hogy macskája veszettségben szenved, azonnal jelentenie kell az állatorvosnak és az illetékes állategészségügyi hatóságnak.
 • Karantén: A veszettséggel fertőzöttnek gondolt macskákat azonnal karanténba kell helyezni, amíg az állatorvosok nem állapítják meg a diagnózist.
 • Felvilágosítási kampányok: Az állami szervezetek rendszeresen kampányokat indítanak a veszettség tudatosságának növelése és a veszettség elleni oltások fontosságának hangsúlyozása érdekében.

A veszettség elleni védekezés és a megelőzési stratégiák kulcsfontosságúak az állatok és az emberek egészségének védelme érdekében. A tudatosság és a megelőző intézkedések kombinálásával a veszettség kockázata jelentősen csökkenthető.

Gyakran Ismételt Kérdések a macskák veszettségével kapcsolatban

Milyen gyorsan alakulnak ki a veszettség tünetei egy macskában?

A veszettség tüneteinek megjelenése változó lehet, de általában a fertőzés után 3-8 héttel jelentkeznek. Azonban vannak esetek, amikor a tünetek hónapokig vagy akár egy évig is késlekedhetnek.

Hogyan különböztethető meg a veszettség más macskabetegségektől?

A veszettségnek számos jellemző tünete van, mint például agresszió, nyálzás, és izomgörcsök. Azonban ezek a tünetek más betegségekkel is összetéveszthetőek. A legpontosabb diagnózist a laboratóriumi tesztekkel lehet elvégezni, melyek kimutatják a veszettség jelenlétét.

Mennyire hatékonyak a veszettség elleni vakcinák?

A veszettség elleni vakcinák rendkívül hatékonyak, a helyes adagolás és az oltási ütemezés betartásával akár 95% feletti védelmet is nyújthatnak.

Mi a teendő, ha gyanítom, hogy veszett macskával találkoztam?

Amennyiben gyanítja, hogy veszett macskával került kapcsolatba, azonnal keressen fel egy állatorvost vagy egészségügyi szakembert. Kerülje a fizikai kontaktust az állattal, és ha lehetséges, izolálja azt, hogy mások ne kerüljenek vele kapcsolatba. A következő lépés az állat megfigyelése és, ha szükséges, tesztelése a veszettség jelenlétére.

A veszettség az egyik legösszetettebb és legveszélyesebb vírusos betegség, amely macskákat érint. Mivel az állatoktól emberekre is terjedhet, kritikus fontosságú az állattartók és az állatorvosok számára is, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a betegség természetéről, elterjedtségéről és megelőzéséről. Az állattartóknak különös figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy macskáikat megóvják a fertőzéstől és a kockázatokat minimalizálják.

A megelőzés mindig a legjobb gyógymód. A veszettségelleni vakcináció, az otthoni óvintézkedések és a helyi egészségügyi ajánlások követése nélkülözhetetlen az állatok és az emberek egészségének megőrzése érdekében. Továbbá az állattartók felelőssége, hogy informáltak maradjanak a veszettség terjedéséről és kialakulásáról, valamint arról, hogyan ismerhetik fel és kezelhetik az esetleges tüneteket.

A veszettség elleni harc soha nem ér véget. A betegség és annak terjedése változó jellegű, ezért fontos, hogy az állattartók és az állatorvosok naprakészek maradjanak a legújabb kutatási eredményekkel és ajánlásokkal kapcsolatban. Folyamatos tanulás és információszerzés révén képesek lesznek megelőzni a veszettség kockázatait és biztonságos környezetet biztosítani macskáik számára.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!