A macskák, mint a legtöbb emlős fogak nélkül születnek, majd az emberhez hasonlóan először tejfogaik nőnek. 3 hónapos korban kezdik a cicák elhullatni a tejfogaikat, majd fokozatosan alakul ki a maradandó fogazat.

Egy egészséges macska szájában van 12 metszőfog, négy megnagyobbodott szemfog, tíz előzápfog, valamint 4 zápfog. A ragadozó állatokra jellemző tarajos zápfog egyenetlen felszínét nagyon nehéz tisztán tartani. A természetben, ahol a macska vadássza magának az élelmet, amit aztán részben- vagy teljes egészében el is fogyaszt, a fogai tisztábbak, mint egy szoba macskáé. Egy madár tollait kitépdesni, majd a húsát a csontról lerágni, igénybe veszi az állat fogazatát, egyúttal segít eltávolítani a lerakódásokat. Ezzel szemben egy szoba macska készételt kap, ami puha, szaftos, nincs vele különösebb teendő, mint jól belakmározni belőle. Ezért a gazdával rendelkező cicák körében meglehetősen gyakoriak a száj-és fog körüli panaszok.

Leggyakoribb problémák

A foglepedék, azaz plakk lerakódik a macska fogain, fogkő képződik, amit ha nem szedetünk le, fogínygyulladáshoz vezet.
A cicák 5-6 éves kora környékén kezdődik az úgynevezett fogfelszívódás, ami annyit jelent, hogy a fogmeder csonttal együtt elporlad, megszűnik létezni. Ez egy roppant fájdalmas folyamat és minden esetben gyulladás előzi meg.

Gyakori probléma, hogy a fog körüli szalagok kezdenek elhalni, emiatt kihullanak a cica fogai. Ám ebben az esetben is egy korábban kezeletlen fogínygyulladást okolhatunk.

Jellegzetes tünetek

🙀 vöröslő fogíny
🙀 nehézkes étkezés
🙀 bűzös lehelet
🙀 erős nyáladzás
🙀 evés közben fejrázogatás, vagy az ételek elutasítása
🙀 általános levertség
🙀 látványos súlyvesztés

Megelőzés, kezelés

Bármilyen őrültségnek hangzik elsőre, a legkézenfekvőbb megoldás, amivel megelőzhetjük a bajt, a fogmosás! Persze jó, ha tudjuk, hogy a macska öntörvényű állat, ha nem szeretné, hogy a szájában matassunk, nem is fogja hagyni azt. Sokat segít, ha már kicsi korától szoktatjuk fogai ápolásához. Egész pontosan ahhoz, hogy az ujjunk a szájában van anélkül, hogy agyon harapdálná. Finom, körkörös mozdulatokkal igyekezzünk átdörzsölgetni a cica fogait. Közben simogassuk, beszéljünk hozzá!

Amikor ez már jól megy, a dörzsöléshez használjunk speciális macska fogkrémet is!
A félbetört fogakkal általában nincs mit kezdeni, ha a fogcsatorna megnyílik, és bacilusok jutnak a mélybe, legjobb kiszedetni a sérült fogat, hogy ne kínozza tovább az állatot.

A szaftos konzervek mellé időnként iktassunk be száraz tápot is! A jobb fajta macskaeledelek különböző méretű, eltérő formájú szemekből állnak. Ezek rágása során, az egyenetlen fogfelszínen megülő lepedék lecsiszolódik, csökkentve a fogkőképződést valamint a fogínygyulladás kialakulását. Évente egyszer akkor is ajánlatos megnézetni a macska fogazatát, ha otthon rendszeresen tisztítjuk kedvencünk rágószerveit, hiszen így is előfordulhat fogkőképződés, amit csak orvos képes eltávolítani!

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!