A hideg időszak beköszöntével, ahogy mi egyre jobban fázunk, kutyánk is velünk didereg, kiváltképp, ha nem egy hidegtűrő fajta. Míg mi réteges öltözködéssel és fűtött lakással védekezünk a zimankó ellen, ebünk csupán a szőrzetére és gondoskodó figyelmünkre számíthat. Amennyiben velünk él a lakásban, elég arra figyelnünk, hogy csípős hidegben vagy fagyban ne maradjunk vele órákra a szabadban. Amint elvégezte dolgát, irány a jó meleg otthon! Zsebkutyák még erre a rövid időre is igényelhetnek speciálisan nekik készült ruhácskát, mely óvja őket a megfázástól.

A méret a lényeg!

A kertben élő kutya háza egyben a téli menedéke is. Nyári időszakban tulajdonképpen mindegy hol állíjuk fel, hiszen így is-úgy is árnyékot ad. Télen már körültekintőbben kell helyet választanunk a kutyaólnak. Szélvédett, fedett helyet keressünk! Az alulról való felázás elkerülésének érdekében emeljük meg a kuckót, állítsuk téglákra, vagy csúsztassunk alá egy raklapot! A ház mérete mindig igazodjon a kutyához! Férjen el benne az állat kényelmesen, de ne legyen sokkal nagyobb nála. Ha jól választjuk meg a méretet, máris sokat tettünk azért, hogy kutyánkat elkerülje a fagyás veszélye. Az állat a testmelege segítségével fűti fel az ólat, de ezt csak akkor tudja megtenni, ha fekve sem préselődik neki a hideg falaknak, viszont el sem veszik egy túlméretes házban.

Kutyakomfort

A tökéletes hely és méret megtalálása után foglalkozhatunk a lakberendezéssel. A kutya valóban képes a számára ideális hőmérsékletet megteremteni pusztán saját testhőjével egy üres faházban, de aggódó gazdiként bizonyára szeretnénk még többet tenni.

Béleljük ki a házikót! Selejtezzünk le néhány viseltes törölközőt vagy plédet és terítsük be a kutyaházba! Legalább ilyen jó, ha kartonpapírt rétegezünk, de szórhatunk be akár forgácsot, szénát is.  A legtöbb eb hiába fázik, módszeresen kitakarítja az általunk gondosan elkészített aljzatot. Egy kis küszöb meggátolja a forgács vagy széna kiszóródását, a textíliákat, kartonokat pedig rögzíthetjük a sarkokon. Így talán sikerül kedvencünknek rendeltetésszerűen használni a kutyaház bélést. Csavarozhatunk az eblak oldalára nikecelt is, ami remek szigetelő, viszont ha a kutya lekapargatja, hungarocelben fog úszni a kert….napokig.

A házikó bejárata ideális esetben akkora, amin kutyánk éppen befér, de még erre a kis nyílásra is akaszthatunk egy darab padlószőnyeget, így kevésbé szökik a kuckó melege.  A csúnya mínuszok közepette egy-egy sarokba állított melegvizes palack életmentő lehet.

Elképzelhető, hogy minden igyekezetünkre fittyet hányva a kutya be se megy a házába. Ne adjuk fel, kísérletezzük ki, mit tűr meg kedvencünk a privát kis birodalmában, és ha rendszeresen használja is azt, az igazán fagyos éjjelekre lehetőleg biztosítsunk neki zárt helyen alvási lehetőséget!

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!