Szerető és gondos gazdiként bizonyára mindenki tudja, mennyire fontos az ivartalanítás kérdése. Felelős állattartóként nekünk kell meggátolnunk házi kedvencünk túlszaporodását, hiszen máris sokkal több a kisállat, mint a jó gazdi. Nézzük miként fest az ivartalanítás cicák esetében!

Röviden a beavatkozásról

A műtét kockázata szinte elenyésző, ellenben számos előnnyel jár. Tudnunk kell, hogy a beavatkozásnak költségei vannak, melyet rendelő válogat, de nagyjából 10 000 Ft-ra rúg. Amennyiben nincs erre pénzünk, de mégis szeretnénk saját cicát, úgy fogadjunk örökbe menhelyről! Az állat telepekre bekerülő példányok automatikusan átesnek az ivartalanításon, és így meg is menthetünk egy otthontalan cicát.

Milyen lesz a cica ivartalanítás után 2.

Amennyiben mi gondoskodunk a műtétről, úgy mind nőstény, mind kandúr macskák esetében bármilyen életkorban elvégeztethető a beavatkozás, de a legideálisabb a 12 hetes kor környéke, azaz még az ivarérettség előtti időszak. Nőstény cicáknál nagyjából 15- kandúroknál 5 perc maga a művelet, melyet mindkét esetben altatásban végeznek.

Regenerálódás

Többnyire még aznap haza is vihetjük kedvencünket. A kandúrt elég addig zárt helyen tartani, míg kába. Amint teljesen magához tér visszatérhet a korábban megszokott életéhez, szaladgálhat, ugrándozhat.

A nősténynek kicsivel több idő kell a regenerálódásra, célszerű lábadozó ketrecben tartani varratszedésig (10 nap), felszívódó varrat esetén is legalább az első héten. A ketrec mérete akkor ideális, ha elég hely van a kényelmes fekvéshez, elfér az etető -itató edénye, valamint egy almos láda, de gátolja a cicát a szaladgálásban és nincs hová felugrálnia. Az alom tisztaságára ilyenkor szenteljünk fokozott figyelmet!

Felépülés után

A legszembetűnőbb változás az lesz, hogy cicánk lenyugszik. Sokkal kezelhetőbb, hízelgősebb lesz…és lustább. Ebből adódik, hogy testtömege valószínűleg gyarapodni fog. Az ivartalanított cicák gyönyörű nagyra képesek nőni. Ahhoz, hogy ez ne puszta elhízás legyen, célszerű a kifejezetten ivartalanított macskák számára kifejlesztett táppal etetni. Ezek zsír-és fehérje aránya a kevesebbet mozgó állatkák számára kialakított.

Na persze ne úgy képzeljük el, hogy kis kedvencünk szobanövénnyé alakul. Egyszerűen csak nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz. Nem fog elcsatangolni, nem fog verekedni.

Nőstény macska elhagyja a tavaszra, azaz ivarzási időszakra jellemző hangos, kandúrokat hívogató, ám sokszor ijesztő nyávogást.

Kandúrunk pedig nem fogja mániákusan jelölgetni szúrós szagú vizeletével a bútorainkat, kocsinkat, illetve bármit, ami territóriuma határán útba esik.

Összességében az ivartalanítás után macskánk egészségesebb életet élhet, ezáltal hosszabb távon maradhat társunk.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!