Nem kell kertes házzal rendelkeznünk ahhoz, hogy házi kedvencnek egy-vagy több- kiscicát válasszunk. Ám társas házban, panellakásban, nagyon fontos, hogy megtegyünk néhány óvintézkedést cicánk biztonsága érdekében!

A macskák természetüknél fogva kíváncsi állatok, ráadásul imádják a magas helyeket, ahonnan mindent jól láthatnak. Egy lakásban tartott cica hamar elunhatja magát. Ahhoz, hogy egyetlen szórakozása ne az ablakokból való nézelődés legyen, szüksége van játékokra, kaparó fára és valamire, amire biztonsággal felmászhat. Alakítsunk ki a lakásban egy kis sarkot, ami az ő egyedi birodalma lehet! Szereljünk a falra egy olyan polcot, amire nem pakolunk semmit! Figyeljünk a magasságra, hogy kényelmesen feljuthasson rá a cica! Egy puha párnával könnyedén elérhetjük, hogy lehetőleg a neki szánt polcot célozza meg. Ezzel az egyszerű módszerrel két legyet üthetünk egy csapásra. Őkelme elégedetten szemlélheti felülről a külvilág történéseit, és mi sem kapunk gutaütést, amiért kedvencünk az antik vázák között galoppozik a szekrény tetején.

Természetesen ezzel még nem oldottuk meg a fő problémát, de megfelelő macskabútorokkal némiképp elterelhetjük kedvencünk figyelmét a számára veszélyeket rejtő ablakokról.

Hogy esik egy macska?

Vitathatatlan tény, hogy egy macska sokkal nagyobb valószínűséggel élhet túl egy zuhanást, mint egy kutya vagy ember. A macskák izomzata és idegrendszere lehetővé teszik, hogy extrém helyzeteket is túléljenek. Talán ezért a mondás, hogy kilenc életük van. Zuhanás közben a másodperc tört része alatt felismerik, hogy helyes testtartást kell felvenniük. Először a fejüket fordítják el, majd a gerincoszlop teljes hosszát, végül a lábukat helyezik lefelé néző állásba. Hátukat begörbítve, ruganyosan érnek földet, így tompítva a becsapódást.

Ahhoz, hogy az ideális testhelyzetbe csavarhassák magukat, legalább 12 méteres magasságból kell leesniük. Emiatt sokszor veszélyesebb az alacsonyabban fekvő ablak, mintha a cica emeletről zuhanna le.

A macskák imádnak az ablakból nézelődni, és ha nyitva felejtjük, szívbaj nélkül ki is másznak rajta. Egy műanyag vagy fém ablakpárkányon viszont a legügyesebb akrobata sem képes megkapaszkodni. Elég egy arra repülő madár, ami elvonja a figyelmét, és máris megvan a baj.

Az emeleti lakásunkban azt az ablakot, amit szellőztetés céljából kinyitunk szereljük fel macskahálóval vagy ráccsal! Olyan sűrű szövésűnek kell lennie, amin a macska a fejét sem tudja kidugni, ugyanis ahol a buksija átfér, ott ki is tudja préselni magát. Ablakpucolás idejére zárjuk a macskát másik helyiségbe és legyünk legalább ilyen körültekintőek az erkélyekkel is! Biztonsággal akkor engedhetjük ki a cicánkat, ha megfelelően be van hálózva.

Nem árt tudnunk, hogy a cicák nem tanulnak egy esetleges leesésből. Ha tehát egyszer már kipottyant, bármilyen sérülést szenvedett is el, az nem fogja elrettenteni egy következő ablakos kalandtól.

A kizuhant macska túlélési esélyeit nagymértékben növelhetjük azzal, ha a lehető legrövidebb időn belül megmutatjuk egy állatorvosnak.

Természetesen a legjobb az, ha az esés nem történik meg. Ne feledjük, hogy a macskák természetes környezetükben nem másznak magasabbra a fáknál, és kilenc élet ide vagy oda, sokszor onnan sem tudnak segítség nélkül visszajutni a földre!

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!