Miközben a macskák az egyik legnépszerűbb házikedvenc típusok közé tartoznak világszerte, sajnos sok embert szenved allergiás reakciótól ezekkel az állatokkal való kölcsönhatás során. De mi is okozza pontosan az allergiás tüneteket a macskákkal való érintkezés során? És létezik-e megoldás azok számára, akik szeretnének macskát tartani, de allergiásak rájuk?

Az allergiák a szervezet túlzott reakciói bizonyos anyagokra, amelyeket allergéneknek nevezünk. A macskák esetében a leggyakoribb allergén a Fel D 1, ami tulajdonképpen a macska bőrének apró darabjai. Ezenkívül az állatok nyálában, vizeletében és szőrében található fehérjék is okozhatnak allergiás reakciókat. Sok ember számára ezek az allergének okozzák a tüsszentést, orrfolyást, viszkető szemet és egyéb allergiás tüneteket.

Mit jelent a hippoallergén?

A hipoallergén kifejezés gyakran megtévesztő lehet. Az emberek gyakran gondolják, hogy ez azt jelenti, hogy az adott termék vagy állat teljes mértékben allergéntől mentes. Valójában azonban a hipoallergén azt jelenti, hogy az adott termék vagy állat kevesebb allergént tartalmaz, mint a többi. A macskafajták esetében ez azt jelenti, hogy kevesebb allergént termelnek, mint más fajták, vagy olyan szőrtípussal rendelkeznek, amely kevésbé hordoz allergéneket. Emiatt azok számára, akik enyhén vagy mérsékelten allergiásak a macskákra, egyes hipoallergén fajták talán kevesebb tünetet okoznak.

Mi okozza a macskaallergiát?

Amikor valaki azt állítja, hogy allergiás a macskákra, általában nem a macska szőrére érzékeny, hanem a macskák által kiválasztott egyes fehérjékre. Ezen fehérjék jelenlétének megértése elengedhetetlen az allergia kezelésének és a hipoallergén macskafajták kiválasztásának megértéséhez.

Macskaallergének

A macskák által kiválasztott allergének fehérjék, amelyek a macska számos részében megtalálhatók:

 • Fel D 1: Ez a fehérje a leggyakoribb oka a macskaallergiának. Főként a macska bőre alatt található olajmirigyekben termelődik, és a szőrön, bőrön, nyálban és vizeletben található meg.
 • Fel D 2: Egy másik fehérje, amely a macska nyálában található, és szintén allergiás reakciót válthat ki.

Ezen allergének könnyűsége miatt a levegőben terjednek és bekerülnek az otthonokba, ahol hosszú ideig megmaradnak, még akkor is, ha a macska már nincs a közelben. Emellett ezek az allergének ragadósak, így könnyen megtapadnak a bútorokon, a szőnyegeken és más felületeken.

Hogyan érzékeljük az allergéneket?

Az emberek immunrendszere a macskák által kiválasztott allergéneket idegen anyagként érzékeli, ami allergiás reakciót vált ki. Az allergiás tünetek közé tartozik a tüsszentés, az orrfolyás, a viszkető és vörös szem, valamint az asztma tünetei.

Kockázati tényezők

Bár bárki lehet allergiás a macskákra, bizonyos tényezők növelik az allergia kialakulásának kockázatát:

 • Genetika: Ha a családban már előfordult macskaallergia, nagyobb a valószínűsége, hogy valakinek lesz allergiája.
 • Szerzett: Azok, akik gyakran érintkeznek macskákkal, nagyobb valószínűséggel fejlesztenek ki allergiát.

A 10 legjobb hipoallergén macskafajta

A hipoallergén macskafajták azok számára ideálisak, akik macskát szeretnének tartani, de allergiás reakciókat tapasztalnak a hagyományos fajtákkal szemben. Bemutatjuk a 10 legjobb hipoallergén macskafajtát, amelyek a legkevésbé valószínűek, hogy allergiás tüneteket okoznak.

1. Balinéz

A Balinéz macskák azért tekintik az egyik legjobb hipoallergén fajtának, mert jelentősen alacsonyabb mennyiségben termelnek olyan allergéneket, amelyek a legtöbb macska-allergiás tüneteket okoznak. A macskáktól származó allergének között a legismertebb a Fel d 1 fehérje. A Balinéz macskák esetében ez a fehérje mennyisége rendkívül alacsony, ami azt jelenti, hogy azok az emberek, akik egyébként allergiásak a macskákra, kevesebb vagy enyhébb tüneteket tapasztalhatnak ezen fajta közelében.

Továbbá, a Balinéz macskák szőrzetének speciális szerkezete is hozzájárul hipoallergén jellegükhöz. Bár közepes hosszúságú szőrzettel rendelkeznek, kevesebb aljszőrzetet tartalmaznak, ami kevesebb allergén felhalmozódását és terjedését eredményezi a környezetben. A rendszeres ápolás és kefélés tovább csökkentheti az allergének koncentrációját otthonában, így a Balinéz egy ideális társ lehet az allergiás macskaszeretők számára.

2. Szibériai macska

A Szibériai macskák gyakran kerülnek az allergiás macskaszeretők látókörébe hipoallergén tulajdonságaik miatt. Az egyik fő oka ennek az, hogy a Szibériai macskák alacsonyabb mennyiségben termelik a Fel d 1 nevű fehérjét, ami a macskáktól származó allergiás reakciók legfőbb okozója. Sok allergiás ember azt tapasztalja, hogy ezen fajta közelében sokkal kevesebb és enyhébb allergiás tünet jelentkezik, mint más macskafajták esetében.

Ezenkívül a Szibériai macskák vastag és olajos bundája további védelmet nyújt az allergiások számára. Habár elsőre úgy tűnhet, hogy a dús szőrzet több allergént tartalmaz, valójában a vastag szőrzet megköti az allergéneket, megakadályozva azok szabad terjedését a környezetben. Rendszeres keféléssel és ápolással a Szibériai macska bundájában felgyülemlett allergének könnyedén eltávolíthatók, így a fajta kiváló választás azok számára, akik szeretnének macskát tartani, de allergiájuk miatt korlátozva érzik magukat a fajtaválasztásban.

3. Keleti rövidszőrű

A Keleti rövidszőrű macskák különleges megjelenésük mellett hipoallergén tulajdonságaikkal is kiemelkednek. Ezen macskafajta alacsonyabb mennyiségben termel allergéneket, különösen a Fel d 1 fehérjét, ami a macska-allergiás tünetek fő oka. Emiatt azok, akik allergiásak a macskákra, sokszor kevesebb vagy enyhébb tüneteket tapasztalnak a Keleti rövidszőrű macskák jelenlétében.

Másrészt a Keleti rövidszőrűknek vékony, sima szőrzetük van, amely kevesebb allergént gyűjt össze és kevesebbet veszít belőle. A minimalizált szőrvesztés miatt az allergének kevésbé terjednek a környezetben, ami csökkenti az allergiás reakciók kockázatát az érintett egyének számára.

4. Devon Rex

A Cornish Rex egyedülálló és könnyen felismerhető macskafajta a különleges, hullámos szőrzete miatt, ami nem csak jól néz ki, hanem allergiások számára is előnyös. Ennek a fajtának az a különlegessége, hogy nincsenek “elsődleges” szőrszálai, csak az alacsonyabb, puha aljszőrzetük van. Ennek eredményeként a Cornish Rex kevesebb allergént szabadít fel a környezetbe, mivel szőrzetük kevésbé veszít szőrszálakat, és kevésbé gyűjti össze az allergéneket.

Miközben a Cornish Rex hipoallergén tulajdonságokkal rendelkezik, természete is lenyűgöző. Rendkívül éber, játékos és társaságkedvelő macska, aki imádja az emberi társaságot. Gyakran hozzásimulnak gazdájukhoz, és sok játékra vágynak. E tulajdonságaik miatt a Cornish Rex ideális társ az aktív családok és az allergiás emberek számára a fajta két legfontosabb előnyét – a csökkentett allergén terhelést és a szórakoztató természetet – kombinálja.

5. Cornish Rex

A Cornish Rex a macskavilág egyik különlegessége, hullámos, selymes szőrzettel rendelkezik, ami első látásra is azonnal megkülönbözteti más fajtáktól. Míg a legtöbb macskafajtának három rétegű szőrzete van (aljszőrzet, középső szőrzet és külső szőr), a Cornish Rexnek csak a középső rétege fejlődött ki. Ez a különleges szőrzeti jellemző teszi őt ideális választássá allergiás emberek számára, hiszen kevesebb szőrt veszít, ami kevesebb allergént is jelent a környezetben.

Ezen túl, a Cornish Rex rendkívül barátságos és játékos természetű. Kíváncsi és intelligens, gyakran hasonlítják egy kutya viselkedéséhez, mivel hűséges a gazdájához és szeret az emberekkel lenni. Egy ilyen társasági lény jelenléte még inkább értékessé válik, amikor figyelembe vesszük a kisebb allergén terhelést.

6. Jávai macska

A Jávai macska a Sziámi és a Balinéz macskák rokona, és hasonlóan kedvező allergéntermelési tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen fajta hosszú, elegáns szőrzete alacsony allergén mennyiséget tartalmaz, ami kedvező az allergiával küzdők számára. Ezen kívül a Jávai macska szőrzete kevesebb olajat tartalmaz, ami tovább csökkenti az allergénekkel szembeni érzékenységet.

A Jávai macska intelligens, kíváncsi és rendkívül társaságkedvelő állat, aki gyakran követi gazdáját a ház körül, mint egy kis árnyék. Szenvedélyesen ragaszkodnak az emberekhez, és szeretik, ha beszélnek hozzájuk vagy játszanak velük. A Jávai macska nemcsak hogy jó hipoallergén választás az allergiás emberek számára, hanem hűséges és szeretetteljes társ is azoknak, akik szeretik az interaktív és kommunikatív macskákat.

7. Szfinx

A Szfinx talán a legkülönlegesebb kinézetű macskafajta, hiszen teljesen kopasz. Mivel nincs szőrzetük, nem veszítenek szőrszálakat, és így kevesebb allergént bocsátanak ki. E hiány miatt azonban bőrük hajlamos lehet az olajosodásra, így rendszeres fürdetésre van szükség, amely tovább csökkentheti az allergének környezetben való terjedését.

A Szfinx macskák rendkívül barátságosak és társaságkedvelőek. Mivel nincs természetes szőrzetük, gyakran keresnek egy meleg helyet vagy ölbe másznak a gazdájuknál. Érdeklődőek és intelligensek, szeretnek új dolgokat tanulni és felfedezni. Ezenfelül rendkívül szeretetteljesek és ragaszkodóak, gyakran hasonlítanak egy kutyához a viselkedésükkel. E kombináció – a kevesebb allergén és a ragaszkodó természet – teszi őket ideálissá allergiás emberek számára, akik egy igazán egyedülálló és hűséges társat keresnek.

8. Burma macska

A Burma macska közismert selymes, rövid szőrzetéről, amely nem csak gyönyörű, hanem allergiások számára jó választás lehet. A burmaiaknak vastag, de finom szőrzetük van, kevésbé veszít szőrszálakat, így kevesebb allergénkibocsátásuk. Habár nem tekinthetők hipoallergén fajtának a legszigorúbb értelemben, sok allergiás ember tapasztalata alapján a Burma macskákkal kevesebb allergiás tünet jelentkezik.

Természetüket tekintve a Burma macskák kivételesen társaságkedvelők és ragaszkodók. Játékosak, intelligensek és kíváncsiak, így gyakran keresik az emberi társaságot és szeretnek részt venni a családi tevékenységekben. E tulajdonságok miatt nemcsak az allergiás emberek, hanem bárki más is, aki egy érzékeny és társaságkedvelő macskát keres, örömét lelhet ebben a fajtában.

9. Ocicat

Az Ocicatok a leopárdhoz hasonló mintázattal rendelkeznek, és alacsony allergéntermelésük miatt az allergiás tulajdonosok kedvencei közé tartoznak. Rövid, selymes szőrzetük kevesebb allergént szabadít fel a környezetben, és alacsonyabb a szőrvesztésük, ami csökkenti az allergén terjedését a házban.

Az Ocicatok természete kivételes: aktívak, játékosak és intelligensek. Ezenfelül rendkívül társaságkedvelőek és hűségesek a gazdáikhoz. Bár külsejük vad és lenyűgöző, természetükben igazi házi kedvencek: szeretik az emberek társaságát, kíváncsiak és könnyen idomíthatók. Azok számára, akik egy egyedi megjelenésű, mégis barátságos és ragaszkodó macskát keresnek, az Ocicat ideális választás lehet, főleg ha az allergiás tünetek is fontos szempontot képeznek a választásban.

10. Orosz kék macska

Az Orosz kék macska elegáns megjelenésű állat, kifinomult és elegáns természetével egyedülálló a macskafajták között. Ragyogó kék szőrzete, mandula alakú zöld szemei és formás testalkata gyakran vonzza a macskák szerelmeseit. Mivel rövid és sűrű szőrzete van, kevesebb allergént szabadít fel a környezetbe, így az allergiásonak is kedvezőbb választás lehet.

Ezen túlmenően az Orosz kék viselkedése is hozzájárul allergiás emberek számára való megfelelőségéhez. Általában nyugodt és visszahúzódó természetű, ami kevesebb stresszhez és ezáltal kevesebb allergén termeléshez vezet. Emellett kedvelik a tisztaságot, ami azt is jelenti, hogy kevésbé hajlamosak allergénanyagokat felhalmozni a bundájukon.

Hogyan válasszunk hipoallergén macskát?

Amikor az allergiások elhatározzák, hogy macskát szeretnének tartani, az egyik legfontosabb lépés a megfelelő fajta kiválasztása. A hipoallergén macskafajták kisebb kockázatot jelentenek az allergiás tünetek kialakulására, de fontos az alapos előkészítés és tájékozódás.

A macskavásárlás előtti fontos lépések

 • Kutatás: Alaposan ismerkedjünk meg a különböző hipoallergén macskafajtákkal. Mérlegeljük azok jellemzőit, méretét, gondozási igényeit és természetesen allergén szintjét.
 • Beszélgetés az eladóval: Az eladóval való beszélgetés során érdemes kérdezni a macska allergén szintjéről, a szülők allergén szintjéről és az állat ezen tulajdonságainak öröklődéséről.
 • Találkozás az állattal: Mielőtt vásárolnánk, érdemes többször is találkozni az állattal, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy nem okoz allergiás reakciót.

Hogyan ismerhetjük fel a hipoallergén fajtákat?

 • Fel D 1 fehérje: A macskák által termelt Fel D 1 fehérje az egyik leggyakoribb allergén. A hipoallergén macskák ezen fehérje alacsonyabb szintjét termelik.
 • Szőr és bőr: Bizonyos fajták, mint például a Szfinx, kevesebb szőrt termelnek, ami csökkentheti az allergének kibocsátását.
 • Fajtaajánlások: Az allergológusok és állatorvosok ajánlásai alapján is tájékozódhatunk.

Allergiatesztek: Miért és hogyan végezzünk el őket?

Az allergiatesztek segítségével pontosan megállapítható, hogy az egyén milyen allergénekre érzékeny. Ezen tesztek elvégzése ajánlott mielőtt macskát vásárolnánk:

 • Bőrpróbateszt: A bőrfelszínre helyezett allergén cseppek reakciójának mérése alapján azonosíthatók az allergiás érzékenységek.
 • Vérvizsgálat: A vérben lévő allergén-specifikus antitestek mennyiségének mérése alapján azonosítható az allergiás reakció.

Az allergiatesztek segítségével nem csak a macskákkal szembeni allergiát azonosíthatjuk, hanem más potenciális allergéneket is, így átfogó képet kaphatunk érzékenységeinkről.

A hipoallergén macskák gondozása

Hipoallergén macskák tartásánál nem csak a fajta kiválasztása fontos. A megfelelő gondozás is kritikus szerepet játszik az allergiás tünetek minimalizálásában. Tekintse át az alábbi útmutatót, hogy a lehető legjobb környezetet biztosítsa macskájának és egészségének.

Etetési tippek

 • Hipoallergén táplálkozás: Bizonyos táplálék-kiegészítők, mint a halolaj, elősegíthetik a bőr egészségét és csökkenthetik a bőr által kibocsátott allergéneket.
 • Magas minőségű tápok: A magasabb minőségű tápok, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagokat vagy mesterséges összetevőket, kevesebb irritációt okoznak a macska emésztőrendszerében és bőrén.
 • Rendszeres etetés: Rendszeres etetési időpontok kialakítása, hogy a macska emésztése optimális legyen.

Speciális gondozási igények

 • Rendszeres fürdetés: A macskák hetente egyszeri fürdetése segíthet csökkenteni a levegőben lévő allergének mennyiségét.
 • Szőrzet gondozása: A rendszeres kefélés csökkentheti az elhalt bőrsejtek és a szőr mennyiségét, ami csökkenti az allergének terjedését otthonában.
 • Tisztaság: Használjon hipoallergén tisztítószereket a macska alomtálca, fekhely és játékok tisztításához.

Allergiások otthonának előkészítése

 • Légtisztító használata: A légtisztítók, különösen a HEPA szűrővel rendelkezők, hatékonyan eltávolíthatják az allergéneket a levegőből.
 • Hypoallergén takarítószerek: Ezek a szerek nem tartalmaznak olyan kemikáliákat, amelyek irritálhatják az allergiások légzőrendszerét vagy bőrét.
 • Rendszeres porszívózás: A HEPA szűrős porszívó használata hetente többször segíthet csökkenteni az allergének mennyiségét otthonában.

Minden macskát érdemes egyedülálló individuumként kezelni, és figyelembe venni az egyedi igényeit. A fenti útmutató csak egy általános irányelvet ad, de minden macskatulajdonosnak érdemes figyelnie állata jelzéseire, és szükség esetén alkalmazkodni azokhoz.

Tévhitek és tények a hipoallergén macskákról

A hipoallergén macskákkal kapcsolatosan rengeteg félreértés és mítosz kering. Ennek ellenére a tudományos vizsgálatok és a gyakorlati tapasztalatok sokkal többet mondhatnak el ezekről a fajtákról, mint az elterjedt nézetek. Ebben a fejezetben szétválasztjuk a tévhiteket a tényektől, hogy világos képet kaphassunk a témáról.

A hipoallergén macskák nem tudnak allergiát okozni?

Tévhit: A hipoallergén macskák teljesen mentesek az allergénektől.

Tény: Nincs olyan macska, amely teljesen mentes lenne az allergénektől. A hipoallergén macskák azonban kevesebb allergént termelnek vagy bocsátanak ki, ami csökkentheti az allergiás reakciók kockázatát az arra hajlamos egyéneknél.

A rövidszőrű macskák vs. hosszúszőrű macskák: Melyik jobb az allergiásoknak?

Tévhit: Csak a rövidszőrű macskák lehetnek hipoallergének.

Tény: A szőr hossza önmagában nem határozza meg egy macska allergén termelését. Sok hipoallergén macskafajta, például a Szibériai macska, hosszú szőrzettel rendelkezik. Az allergén termelés sokkal inkább a macska bőrével és a nyálával függ össze, semmint a szőrével.

A hipoallergén macskafajtákkal kapcsolatosan sok a félrevezető információ. Amennyiben allergiával küzd és macskát szeretne tartani, érdemes alaposan tájékozódni és szakértői véleményt kérni.

A macskaallergének mérséklésének módjai otthonában

Még a leggondosabb macskatulajdonosok számára is kihívást jelenthet a macskaallergének csökkentése otthonukban. Azonban az alábbi stratégiák alkalmazásával jelentősen mérsékelhetők az allergén mennyiségek és csökkenthetők az allergiás tünetek.

Légtisztító használata

A légtisztító készülékek kiváló eszközök az allergének otthoni csökkentésére. Olyan modellt válasszon, amely HEPA szűrővel rendelkezik, mivel ezek hatékonyan képesek eltávolítani az apró allergén részecskéket a levegőből.

Rendszeres takarítás

 • Porszívózás: Használjon HEPA szűrős porszívót, amely megakadályozza az allergének visszajutását a levegőbe.
 • Törlés: Nedves ruhával törölje le a felületeket, hogy eltávolítsa az allergéneket.
 • Mosás: Hetente mossa meg a macskájának ágyneműjét és játékait, hogy minimalizálja az allergén felhalmozódást.

Allergén csökkentő termékek alkalmazása

Piaci termékek széles választéka áll rendelkezésre az allergének csökkentésére. Ezek közül sok kifejezetten macskaallergén elleni hatással bír. Ezeket a termékeket rendszeresen alkalmazva mérsékelhető az allergén mennyisége otthonában.

A macska fürdetése és kefélése

Hetente egyszer fürdetheti macskáját egy allergén-mentes samponnal, mely segít csökkenteni a szőrzetében található allergének mennyiségét. Emellett rendszeres keféléssel is csökkenthető a szőrzetből hulló allergén mennyisége.

A macska tartózkodási helyének korlátozása

Korlátozza macskája hozzáférését bizonyos területekhez otthonában, különösen a hálószobában. Ez segít abban, hogy biztosítsa a pihentető, allergén-mentes környezetet alváskor.

Szellőztetés

Rendszeresen szellőztesse át otthonát, hogy friss levegőt engedjen be és a bent lévő allergének egy részét eltávolítsa.

A fenti stratégiák alkalmazásával mérsékelhetők az allergiás tünetek otthonában. Emellett javasolt konzultálni allergológussal, hogy személyre szabott tanácsokat kapjon a macskaallergénekkel kapcsolatban.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!