A Himalája macska egy igazán különleges és népszerű háziállat. Bár sokan ismerik ezt a fajtát, kevesen tudják, honnan is származik, milyen a természete vagy mire érdemes odafigyelni, ha valaki Himalája macskát szeretne otthon tartani.

A himalája macskafajta eredete

A Himalája macska viszonylag új keletű, mesterségesen kitenyésztett fajta. Első példányai az 1930-as években jelentek meg az Egyesült Államokban, amikor amerikai tenyésztők kezdték el keresztezni a hosszú szőrű perzsa és rövid szőrű sziámi macskákat. Céljuk egy olyan új fajta előállítása volt, amely a perzsa macska szépségét és a sziámi mozgékonyságát ötvözi.

Az első Himalája macskák kölykei születésekor teljesen fehérek voltak, azonban ahogy nőttek, bundájukon egyre több fekete vagy kékes-szürke folt jelent meg. Ezt a jellegzetes “pontozott” mintázatot a fajta tenyésztése során szelektálták, így alakult ki a Himalája macskákra oly jellemző különleges színezet.

Külleme

A fajta legjellegzetesebb vonása a fehér alapszínű, selymes, félhosszú szőrzet, amelyet apró, sötét színű foltok tarkítanak. A foltok az orr körül, a füleken, a farkán és a lábakon a legsűrűbbek. Mancsaik, füleik és orruk feketék. Testalkatuk karcsú, izmos, mozgásuk kecses. Fejük kerek, orruk egyenes, füleik közepesen nagyok. Szemeik tiszta kékek vagy mélyzöldek, tekintetük éber és intelligens.

Bár mesterségesen tenyésztett fajta, sok Himalája macska egészséges és hosszú életű, átlagosan 9-15 évig élnek.

Megjelenésük összességében elegáns, kifinomult benyomást kelt. Feltűnő szépségük, különleges színük az, ami már a kezdetektől fogva népszerűvé tette a fajtát.

10 érdekesség a fajtáról

A Himalája macska fajta viszonylag rövid múltra tekint vissza, ennek ellenére mára rendkívül népszerűvé és elterjedtté vált. Érdemes közelebbről is megismerkedni a fajta jellemzőivel, különlegességeivel.

Perzsa és sziámi fajták keresztezéséből alakultak ki

Azt beszélik, hogy a himalájai macskák a Pusztai-macskától, Közép-Ázsia egy kis vadmacskájától származnak, amelynek hosszú szőre és foltjai vagy csíkjai nincsenek. Azonban általánosan elterjedt nézet, hogy a fajta a Harvardon született az 1930-as években, amikor Clyde Keeler kutató, Virginia Cobb lelkes tenyésztő segítségével tanulmányozta a sziámi és perzsa tulajdonságok keresztezését. Első sikeres macskájukat Newton Debutanténak nevezték el. Keeler kutatását az 1950-es években folytatták, mivel az emberek vágytak a hosszú szőrű macskákra, amelyeknek a jellegzetes kék sziámi szeme és színes jegyei vannak.

Az Egyesült Királyságban 1955-ben Brian Sterling-Webb sikeresen keresztezte az általa Hosszúszőrű Színespontosnak nevezett fajtát. Két évvel később az USA-ban Margaret Goforth hasonló sikert ért el, és a fajtát a hasonló mintázatú himalájai nyúl után himalájinak nevezte el. Mára a Himalája macskák népszerű házi kedvencekké váltak világszerte.

Nevüket nem a Himalájáról kapta

A himalájai macskák valójában nem a Himalájáról származnak, ahogy azt sokan gondolnák. Ezek a gyönyörű, hosszú szőrű macskák valójában egy mesterségesen kitenyésztett fajta, ami az 1930-as években jött létre az Egyesült Államokban, a Harvard Egyetemen.

A tenyésztők célja egy olyan macskafajta előállítása volt, ami kinézetre hasonlít a himalájai nyúlhoz. Innentől származik a fajta himalájai neve, nem pedig attól, hogy valóban a Himalája vidékéről származna.

Intelligens, játékos természetűek

Kedves és társaságkedvelő természetük miatt gyakran választják őket családi kedvenceknek.

A Himalája macskák általában okos, tanulékony állatok, akik könnyen betaníthatók egyszerűbb trükkökre is. Ez a fajta kiválóan alkalmas különböző ügyességi feladatok elsajátítására. A megfelelő motivációval és rendszeres, játékos edzéssel megtanulhatnak apportírozni, pacsit adni, átmenni a pálcika alatt vagy akár labdázni is. Az ilyen tréning nemcsak szórakoztatja őket, hanem leköti energiájuk egy részét, hiszen a Himmik játékos természetű macskák.

Imádnak rohangálni, mókázni, ezért rendkívül fontos számukra a napi testedzés. Ha nem kapják meg a megfelelő mozgáslehetőséget, könnyen unatkozni kezdenek, ami akár problémás viselkedéshez is vezethet. A tréning és a játék tehát elengedhetetlen a Himalája macskák jó közérzetéhez és kiegyensúlyozott természetéhez. Ráadásul erősíti a gazdi és az állat közötti kötődést is.

Több színvariánsokban léteznek

A Himalája macskák körében a legelterjedtebb színváltozat a jellegzetes fekete-fehér mintázat. Ugyanakkor a tenyésztők folyamatosan kísérleteztek újabb és újabb színváltozatok kitenyésztésével is. Így mára már léteznek csokoládébarna, vörös, kék és lila pontú Himaláják is. A csokoládébarna szín esetében a test sötétbarna vagy feketés árnyalatú, a végtagok világosabb, csokoládébarna színezetűek. A vörös pontú változatnál a testtér vörösesbarna, a végtagok pedig élénk narancssárgás-vörös árnyalatúak.

A kék és lila pontú Himalájáknál a test sötétszürke vagy fekete, a végtagok pedig kékes, illetve lilás árnyalatúak. Habár ezek a szokatlan színváltozatok ritkábban fordulnak elő, mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a macskatenyésztők és a cicabarátok körében egyaránt.

Népszerűek a kiállításokon és versenyeken

Gyakran vesznek részt macska szépségversenyeken és kiállításokon a Himmik, ahol rendszerint igen sikeresek szoktak lenni elegáns megjelenésüknek köszönhetően. A bírák és a közönség egyaránt kedveli ezt a fajtát, mivel a Himaláják általában nyugodt természetűek és könnyen kezelhetőek a kiállításokon. Megjelenésük lenyűgöző a fehér-fekete kontrasztos mintázatukkal, nagy, kifejező szemükkel, puha, sűrű szőrzetükkel.

A standard előírásoknak megfelelő színezet és testfelépítés pedig előnyt jelent számukra a versenyeken. A bírák a tökéletes fehér maszkot, a mélyfekete füleket és faroktövet, valamint a test arányait értékelik. Mindezeknek köszönhetően a Himaláják rendszerint kiemelkedő eredményeket érnek el a macska kiállításokon, gyakran nyerik el a fődíjat is.

A bundájuk nem vicc, rendszeres gondozást igényelnek

Több film és televíziós műsor szereplőiként is feltűnnek.

Mivel sűrű, hosszú szőrzettel rendelkeznek, ezért napi szinten szükséges a tisztálkodásukat segíteni. Ajánlott a macskát naponta átfésülni egy fém fésűvel, hogy eltávolítsuk a kihullott szőrszálakat és megakadályozzuk a csomók kialakulását. Különösen fontos a sérült, összetapadt szőrszálak óvatos kifésülése. Hetente egyszer-kétszer ajánlott a teljes szőrzet alapos átfésülése.

Az arc és a szemek környékét is tisztán kell tartani. A Himaláják mancsait is rendszeresen ellenőrizni, ápolni kell, hiszen hajlamosak a szőrnövekedésre a talppárnák között. A mancskörmöket érdemes kéthetente-havonta levágni. Aranyosan lapított pofijuk miatt ezek a macskák hajlamosak könnycsatorna problémákra is. Mindig fontos gondoskodni róla, hogy a macska arcának redői tiszták és szárazak legyenek, a ragacsos szennyeződést pedig könnyen el lehet távolítani meleg vízbe mártott vatta segítségével.

Érzékeny emésztőrendszer

A Himalája macskák gyomra általában kissé érzékenyebb, mint más fajtáké. Ezért különösen fontos számukra a megfelelő minőségű táplálék biztosítása. Ajánlott prémium kategóriás, magas fehérjetartalmú, könnyen emészthető macskaeledelt választani számukra. Kerülni kell az olcsóbb, gyengébb minőségű tápokat, mivel azok emésztési problémákat okozhatnak. Érdemes inkább kevesebbet etetni a jó minőségű macskaeledelekből, mint többet a silányabb minőségűből.

A nedves vagy pépes eledelek is jó választás lehetnek, mivel kímélik az érzékenyebb gyomrot. Arra is oda kell figyelni, hogy a macska mindig friss, tiszta vizet ihasson. A helyes táplálás mellett fontos az is, hogy a gazdi rendszeresen eltávolítsa a Himalája macska elhullajtott szőrzetét, mivel az könnyen csomóvá válhat a gyomorban és bélelzáródást okozhat. Ezért legalább hetente egyszer alaposan porszívózni kell, legfőképpen ahol a macska általában tartózkodni és pihenni szokott.

Imádja a magaslatokat

Természetükből adódóan imádnak magas pontokra, például bútorok tetejére, polcokra, szekrényekre mászni. Innét kiváló rálátásuk nyílik környezetükre, ami kielégíti veleszületett őrző-védő ösztöneiket. A magaslati pontokat azért kedvelik, mert onnan tökéletesen átláthatják a területet, észlelhetik a mozgást, ami fokozza biztonságérzetüket. Egyúttal kielégíti kíváncsiságukat is, hiszen innen megfigyelhetik az eseményeket anélkül, hogy közvetlen veszélynek lennének kitéve.

Ez a viselkedés a macskák őseitől, a vadmacskáktól öröklődött, melyek szintén a fák ágaira, sziklákra másztak fel, hogy onnan figyeljék területüket. Bár a Himaláják már háziasított macskák, ösztöneik erre sarkallják őket. Ezért érdemes számukra biztonságos mászófákat, polcokat biztosítani, amik kielégítik ezt az igényüket. Így elkerülhető, hogy tiltott helyekre próbáljanak felmászni.

Nem viseli jól a hőséget

Gyakran mélykék szemekkel rendelkeznek, ami lenyűgöző kontrasztot képez dús, világosabb bundájukkal.

A Himalája macska fajta általában nem viseli jól a nagy meleget és a hőséget. Ennek az az oka, hogy sűrű, hosszú szőrzete miatt hajlamos a túlmelegedésre pl. nyáron. Bár szőre selymes tapintású, mégis nehezebben viseli a meleg időjárást, mint a rövid szőrű fajták. Ezért a Himaláják inkább a hűvös, árnyékos helyeket preferálják a lakásban, ahol kényelmesen elheverészhetnek. A szabadban is az árnyékot keresik. Kánikulában pedig védeni kell őket a napsütéssel, meleggel szemben, mert könnyen gutaütést kaphatnak.

Ajánlott számukra árnyékos, hűvös helyet biztosítani, folyamatos frissítő ivóvizet, illetve lehetőség szerint légkondicionált helyiséget a nagy melegben. Túlzott lihegés, levertség esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A gazdinak tehát fokozott figyelmet kell fordítania a Himalája macska hőháztartására, hogy elkerüljék a kiszáradást, hőgutát.

Várható életkor

Gondos tartás mellett a Himalája macskák akár 10-15 évig is vele élhetnek gazdáiknak örömöt szerezve.

Gyakran feltett kérdések a Himalája fajtákról

Mielőtt valaki Himalája macskát fogadna örökbe, érdemes tisztában lennie a fajta néhány alapvető jellemzőjével. Az alábbiakban a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adok rövid válaszokat.

Mekkora a Himalája macska?

A Himalája macska közepes termetű háziállat. Testtömege átlagosan 3-5 kg közé esik. Kan macskák valamivel nagyobbak, 5-6 kg is lehet a súlyuk.

Milyen a Himalája macska természete?

Rendkívül barátságos, embercentrikus fajta. Imádja a társaságot, a játékot. Gazdájához erősen kötődik. Intelligens, könnyen betanítható. Kiváló választás családi kedvencnek.

Igényli a rendszeres mozgást?

Igen, a Himaláják élénk, mozgékony macskák. A szobában is szükségük van játékokra, mászófára. Lehetőleg tegyük lehetővé a szabad mozgást számukra.

Sok gondozást igényel?

Szőrzetét hetente célszerű átfésülni, tisztítani. Emésztése érzékenyebb, ezért oda kell figyelni az etetésre. Egyébként nem igényel különleges ápolást.

Jó választás gyerekek mellé?

Igen, remek családi kedvenc. A gyerekek imádni fogják játékossága miatt. Ugyanakkor fontos a macska tiszteletére nevelni a gyerekeket.

Bírja a magányt?

Nem igazán. Társas lény, ezért ha sokat vagyunk távol, érdemes 2 macskát tartani, hogy ne legyen magányos.

Szabadban tartható?

Inkább beltéri macska, a szélsőséges időjárást nem viseli jól. Viszont sétáltatni, pórázon tornáztatni ajánlott.

Mely betegségekre hajlamos?

Főleg emésztőszervi problémákra, ezért fontos az táplálék minősége. A szív- és vesebetegségekre is érdemes odafigyelni.

Meddig élnek?

Gondos tartás mellett általában 10-15 évig él. De nem ritka a 18-20 év sem.

Hol érdemes Himalája macskát örökbe fogadni?

Mindenképp megbízható tenyésztőtől, ahol láthatjuk a szülőpárt is. Így jobban felmérhető a kölyökmacska egészsége, jelleme.

A himalája cicáról röviden

A Himalája macska egy igazán különleges, fekete pontokkal tarkított fehér szőrű háziállat. Bár a fajta viszonylag új keletű, az elmúlt évtizedekben rendkívül népszerűvé vált világszerte.

Intelligenciája, barátságos természete, játékossága és feltűnő szépsége folytán a Himalája macska remek választás lehet családi kedvencnek. Ragaszkodó, hűséges társ, aki imádja az emberek társaságát.

Gondozása nem túl időigényes. Elegendő hetente átfésülni, tisztítani a szőrét, odafigyelni az etetésére. Cserébe évekig tartó örömteli együttélést nyújt gazdájának.

Mielőtt Himalája macskát fogadnánk örökbe, érdemes tájékozódni a fajta jellegzetességeiről, igényeiről. Ha pedig megfelelő körülményeket, gondoskodó szerető otthont biztosítunk számára, hűséges társként kísér végig minket élete során.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!