Az elmúlt évtizedekben megnőtt a kedvtelésből tartott macskák száma, megváltozott az életmódjuk, ezzel együtt egyre nagyobb az igény a tudományos alapokon nyugvó táplálás iránt.

A macskák tulajdonosainak és a tápgyártó cégek közös érdeke olyan táp előállítása ill. etetése, amely komplett, kiegyensúlyozott, életkornak, élettani szükségleteknek megfelelő, ellenőrzött, folyamatosan jó minőségű alapanyagokból készüljön, elérhető, reális árú és egyszerűen, aggálymentesen lehessen etetni. Utóbbi szempont különösen fontos: az ellenőrizetlen, nem megfelelően kezelt alapanyagból összeállított táp különböző fertőző ágenseket hordozhat (Salmonella-fajok, TGE, BSE, Aujeszky-betegség vírusa). Az élettani igényeknek nem megfelelő táp hiánytüneteket, túletetést, az egyes komponensek eltolódását okozhatja.

A macskák táplálása2

Egyre több tulajdonos ismeri fel, hogy a tápok nagyban elősegíthetik kedvencük gyógyulását, amennyiben az állatorvosi gyógyszeres terápiát kiegészítik ún. gyógytápokkal, cukorbetegség, kóros elhízás, bélgyulladás, máj-vesebetegség esetén. (ezek kereskedelmi forgalomban nemcsak állatorvosi rendelvényre kaphatók.)

A macskák emésztésélettani sajátosságai és különös táplálkozási szokásai miatt ellátásuk nagy gondosságot igényel.

1. Táplálkozási szokások
A kutyával ellentétben a macska inkább naponta többször kis adagokat eszik, követve az évezredek alatt kialakult táplálkozási szokását: 30-60g/étkezés (egy egérnyi mennyiség). Emiatt fontos szempont a táp eltarthatósága, és az, hogy ne igényeljen hűtőtárolást, így a cica “rájárhat” a tányérjában lévő tápra.

2. Rossz szokások
Megszokás: nehezen vagy egyáltalán nem tud átállni új tápra, inkább nem eszik.
Visszautasítás: oka lehet hirtelen tápváltás, takarmányallergia, vagy a rossz íz, szag.

3. Egyoldalú táplálás
Leggyakoribb és egyben legveszélyesebb -a hozzászokás és az A-vitamin túletetés miatt- az egyoldalú májetetés. (Leggyakrabban talált cicáknál fordul elő, amikor a tulajdonos májjal kívánja a kismacska kondícióját feljavítani.) Az esetek nagy részében nagyon rossz kórjóslatú mozgásszervi betegség alakul ki. A csak húson tartott macskákban csontritkulás alakulhat ki, ui. a vérben a kálcium-foszfor arány csökkenését a szervezet a csontokból kivont kálciummal igyekszik pótolni. Másrészt kandúrokban húgykövesség alakulhat ki. Az Aujeszky-betegség miatt veszélyes nyers sertéshúst etetni, amely macskában veszettséghez hasonló tünetekkel jár.

4. Füvet igényel a macska, amely segítségével hányás útján meg tud szabadulni a mosakodástól lenyelt szőrtől.

5. Vízigénye természetes táplálék és konzervtáp mellett kevés, de tej, száraztáp etetése esetén mindig kell tiszta vizet biztosítani.

6. Fehérjeigénye kiemelkedően magas: a kutyáénál 30%-kal több. A macska tápjában megfelelő arányban kell lenniük a jó minőségű, magas biológiai értékű fehérjéknek. A macska szigorúan húsevő: egyes anyagcserefolyamatai elképzelhetetlenek aminosavak nélkül.

7. Létfenntartó energiaszükségletük 290kJ/nap/testtömegkg. Ez az igény vemhesség alatt 25-50%-kal nő, kölyökkorban 5 hetes korig illetve a szoptatás alatt négyszeres.

8. Ízletesség: etetési kísérletek bizonyítják, hogy a macskák nem egy bizonyos ízt (pl. hal, máj) preferálnak, valószínűsíthető, hogy a számukra megfelelő magas fehérjetartalom és a gyártási technológia befolyásolja őket a választásban.

9. Egyéb különlegességek
Az aminosavak közül nélkülözhetetlen az arginin, taurin hiányában pedig retina-degeneráció(CRD), szívizom-gyengeség(DCM), szaporodás-biológiai zavarok és immunszuppresszió alakul ki.

Ha mindezek után sikerül a megfelelő tápot kiválasztanunk, ügyelni kell a kóros elhízás megelőzésére. Az elhízott macska nagyon nehezen, és csak lépcsőzetesen, szakaszosan, ún. light-tápokkal-jó minőségű pektinszerű rostot tartalmaznak, ezáltal telítettség érzést adják, de csökken az energiatartalmuk-fogyaszthatók. A kövérség következményei lehetnek ízületi problémák, szív-érrendszeri betegségek, nehézlégzés, emésztési rendellenességek, bőrbetegségek, az immunrenszer gyengülése, a műtéti rizikó növekedése és az elhúzódó gyógyulás.

A macskák komfortérzetéhez nemcsak a jóllakottság, hanem a rendszeres egészségügyi (oltások, parazitaellenes kezelések) és higiéniai felügyelet is hozzátartozik. a cicák alapvetően tiszta állatok, mindig betegségre kell gyanakodnunk, ha nem mosakodnak, bundájuk fénytelen, kócos, esetleg bélsárral szennyezett, ammóniaszagú.

A fenti rövid összefoglalóból is kitűnik, hogy egy kiscica bekerülése a családba nem a kölyökkori játékban, kényeztetésben merül ki, kedvencünk komfortérzetéről, boldogságáról egy hosszú életen át kell gondoskodni.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!