Bármilyen gondoskodó kisállat tartók vagyunk, előbb-utóbb lesz személyes találkozásunk ezekkel a kellemetlen élősködőkkel. A bolhák a szőrben megbújva, külső parazitaként keserítik meg ebünk életét. A kutya – és már kisemlősök vére az elsődleges tápláléka, de emberre is átpattog. Ugyan bennünk nem marad meg, azért lakmározni lakmározik belőlünk is. Csípése után apró piros pöttyök keletkeznek, melyek napokig kínzó viszketést okoznak embernek, állatnak egyaránt. A bolhák a nyári hónapokban szaporábbak, de egész évben aktívak, így a lakás melegében, a tél közepén is pillanatok alatt megsokszorozódnak.

Honnan tudjuk bolhás-e a kutya?

Gyanakvásra ad okot, ha ebünk a szokottnál jóval gyakrabban vakarózik, egyes területeken rágja a bundáját. Könnyen meggyőződhetünk róla, bolhák állnak-e a kényszeres kaparózás hátterében. Terítsünk le egy fehér lepedőt vagy kartont, állítsuk rá a kutyát és kezdjük el fésülni a bundáját egy bolhafésűvel! A sűrű fogazat közt a bolhák nem tudnak elmenekülni, le fognak potyogni a kutya alá terített fehér anyagra. Lehetőleg szabadban végezzük ezt a műveletet, mert a kutyából kipotyogó bolhák ezer irányba pattognak szét. Ha bolhát nem találunk, de a fehér anyagon apró barna-fekete pöttyöket igen, csepegtessünk a pöttyökre vizet. Ha vöröses kioldódást látunk, akkor bolha ürülékkel van dolgunk, tehát biztos, hogy a parazita is ott bújik valahol a kutyus szőrének rejtekében.

Irtásra fel!

Első lépésként fürdessük meg a kutyát! A bolhák egyetlen jó tulajdonsága az, hogy roppant víz érzékenyek. Az őket ellepő vízből nem tudnak kiugrani, és alig néhány pillanat alatt megfulladnak. Egy alapos kutyapancsi és a paraziták 90%-ának búcsút is inthetünk.

Még hatásosabb, ha a fürdetéshez bolhairtó sampont használunk. Ezekből a jobb fajták a kutya szőrszálainak tövén lévő bolhapetéket is elpusztítják. Képezzünk dús habot és alaposan dörzsöljük át a kutya egész testét, lábait, farkát, majd öblítsük le. Vigyázzunk kedvencünk szemére, szájára, egyikbe sem kerülhet a samponból!

Ezek után szükségünk lesz bolhairtóra is. Használhatunk nyakörvet vagy bolhairtó szérumot. Mindkettőnek megvan a maga hatóideje, ez márkánként változó. Az övet általában hat hetente kell cserélnünk, a cseppes kezelést elég három havonta ismételnünk.

Bolhairtó nyakörv

Nem elegendő a kutyát megszabadítani a bolháktól, ki kell fertőtlenítenünk a fekhelyét is. Lakásban tartott állat esetén figyeljünk a bolyhosabb lakástextíliákra! A bolhák prímán elvannak egy szőnyeg rojtjai közt is mindaddig, míg egy-egy arra járó állatból vagy emberből jól tudnak lakni.

Ellenőrizzük rendszeresen átfésüléssel ebünk bundáját, így időben észrevehetjük a bolhafertőzést! Ha mégis sikerül a parazitáknak elszaporodniuk, és úgy érezzük nem tudunk megbirkózni a feladattal, kérjünk állatorvosi segítségét!

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!