Elsőként oszlassuk el azt a tévhitet, miszerint kutyánk életkorát emberi léptékben úgy kaphatjuk meg, ha az eb éveinek számát beszorozzuk héttel. Ez így nem igaz. A kutya első életéve 14, a második életéve 7, és minden további éve 5 emberi évnek felel meg. Egy kutya átlag életkora 8-12 év. A nagyobb testű kutyák 8 év felett már öregnek számítanak, a kisebb testű fajtáknál ez a határ a 10 éves kor.

Ahogy mi emberek idős korunkra veszítünk vitalitásunkból, úgy a kutyák teste is elhasználódik, fokozatosan leépül. Izomsejtjei csökkennek, szervi elégtelenségek lépnek fel, ízületei elhasználódnak és általánosságban elmondható, hogy a kutya legyengül. Amennyiben korosodó kutyusunknál lábremegést tapasztalunk nagy valószínűség szerint elérkezett az idő, amikor már külsőségeiben is megmutatkozik kedvencünk életkora.

Mi állhat még a háttérben?

Azon túl, hogy kutyánk már megette kenyere javát, számos ok állhat még a lábremegés mögött. Figyeljük meg milyen körülmények közt tapasztaljuk a remegést! Véletlenszerűen tör rá kedvencünkre a reszketés, vagy valamilyen cselekmény után. Ha például étkezések után jellemző a lábremegés, az utalhat vérnyomás problémára. Ha egy intenzívebb ugrándozást, szaladgálást követően jelentkeznek tünetek, akkor kardiológiai problémára gyanakodhatunk. A véletlenszerű lábremegés utalhat Lime-kórra, neurológiai problémákra, vagy súlyos vitaminhiányos állapotra is. A hasnyálmirigy jóindulatú daganata, az úgynevezett inzulinoma alacsony vércukorszintet eredményez, aminek következtében szintén remeghet a kutya lába.

Kölyökkorban átvészelt szopornyica betegség általában időskori neurológiai problémákat hoz magával. A Parvovírusos fertőzés pedig időskori szívizomgyengeséget okoz. Felmerülhet az epilepszia gyanúja is, hiszen ennek a betegségnek számos olyan típusa van, ami nem feltétlenül jár görcsökkel. A lábremegés lehet egy szolidabb lefolyású epilepsziás roham is.

Mit tehetünk kedvencünkért?

Amint rendszeresen tapasztaljuk a lábremegéses tüneteket, forduljunk állatorvoshoz! Az öregedés ugyan nem visszafordítható folyamat, de ha szervi megbetegedés is áll a háttérben, megfelelő kezeléssel jó esélyünk van kutyánk életminőségének javítására.

Ha ízületi gyulladás vagy csigolyák környéki szűkület okozza a panaszokat, fájdalomcsillapítással, valamint porcerősítőkkel nagymértékben csökkenthetjük az állat szenvedéseit. A legtöbb porcerősítő recept nélkül is megvásárolható állatpatikában. Ilyenek például a Flexivet, Arthromed vagy Nutradyl tabletták. Ezeket a javasolt adagolást betartva, orvosi felügyelet nélkül is adhatjuk idősödő kutyánknak. Előfordul, hogy a kutya már nem hajlandó sétálni. A felfekvések elkerülése érdekében azonban fontos, hogy rávegyük őkelmét a mindennapos mozgásra. Egy öreg kutya fokozott törődést igényel, de épp annyi szeretetet tud adni, mint fiatalabb társai. Viseljük türelemmel ebünk megváltozott igényeit és igyekezzünk tartalommal megtölteni az időt, ami még együtt jut.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!