Kutyatartóként bizonyára ismerjük a vedlés fogalmát, ugyanis olyan eb nincs, amelyik soha nem hullatja el a szőrét. A vedléssel az állat elsősorban a természeti változásokhoz alkalmazkodik téli-nyári bundát cserélgetve, tehát elviekben évente 2x kerül sor az extra szőrhullatásra. Ebből az őszi kevésbé látványos, mint a tavaszi, amikor képes csomókban dőlni kutyánkról a bunda.

A lakásban tartott kutyának nincs szüksége téli bundára, így az időszakos vedlés ezekre az állatokra nem jellemző. Cserében egész évben folyamatosan cserélődik a szőrzet, hiszen az elhalt szálak kihullnak, s helyükbe újabbak nőnek. Kutyás gazdiként nyilván nem undorodunk a vedlés folyamatától, de azért jobb kordában tartani az 1 nm-re eső elhalt szőrszálak számát a lakásban.

Segítsük a vedlést!

Persze ez alatt nem azt értjük, hogy tépjük meg a kutyát, hogy mielőbb túl legyünk a dolgon! A hosszabb szőrű fajok alapvetően is igénylik bundájuk rendszeres átfésülését. A vedlés időszakában naponta többször is átkefélgethetjük az eb szőrzetét, segítve így a már elhalt, de még el nem hullatott szőrszálaktól való szabadulást. Egy-egy fürdetés során is jó adag felesleges szőr távozik állatkánkról, de ezt semmiképp ne ismételjük naponta még a vedlés időszakában sem! A rövidebb szőrű kutyusok is vedlenek, még ha nem is olyan látványos módon, mint gyapjas fajtársaik. Egy-egy alapos átfésülés náluk is meghálálja magát.

Betegség vagy egyszerű biológiai folyamat?

Nem mindegy, hogy kutyánk azért vedlik, mert szőrzete megújul, vagy valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben. Vannak olyan bőrbetegségek, amik szőrhullással járnak és nem zárhatjuk ki a paraziták jelenlétét sem. Ha látszólag indokolatlanul kezd ritkulni az ebtakaró, csomókban kezd kopaszodni, vagy a bőrén sebeket, piros pöttyöket fedezünk fel, azonnal forduljunk állatorvoshoz! Egy bolhás állapottal mi is elboldogulunk, de ha ebünk rühességet szedett össze valahol, gyógyszeres kezelésre lesz szüksége.

Ha fokozott szőrvesztést tapasztalunk, ám kutyánknak szemmel láthatóan egyéb baja nincs, váltsunk vitamindús kutyatápra, hátha ez meg is oldja a problémát. Az emberi koszt nagy részét az ebek szívesen fogyasztják, de a mi maradékaink nem fedezik az állat alapvető vitamin- és nyomelem igényét, hiánytünetként pedig potyogni kezdhet a szőrzet. Amennyiben az étrendváltás nem hoz jelentős változást, irány az állatorvos!

Előfordulhat, hogy épp a túlzott gondoskodásunk, a gyakori fürdetés okoz gondot, mert kiszárítjuk az állat bőrét, lemossuk róla a természetes olajokat, ezzel korpásodást, viszketést, szőrhullást idézünk elő. Soha ne használjuk a kutya fürdetésére a saját tusfürdőnket, samponjainkat! Kizárólag állatok számára előállított termékkel érintkezzen a kutya, és a vedlési időszakban se fürdessük havi 1-2 alkalomnál többször!

Kis türelemmel, sok fésüléssel, gyakoribb porszívózással azért átvészelhetjük a vedlési folyamatokat is.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!