Szobacica mellé megfelelő almos tálca is dukál, ellenkező esetben kedvencünk összepiszkítja lakásunkat.

A kutyákkal ellentétben-akiknél hetekig, hónapokig eltart a szobatisztaságra nevelés- egy cicával lényegesen egyszerűbb a dolgunk. Csupán annyi a teendőnk, hogy a frissen hazavitt állatnak megmutassuk a már előzőleg elkészített alomtálcát. Első utunk vezessen a cicával a tálcához, és tegyük bele! Nem baj, ha azonnal kiugrik, mert emlékezni fog rá hol találhatja meg, és hamarosan ki is fogja próbálni.

A gyors tanulási képesség ellenére mégis gyakran találkozhatunk azzal a problémával, hogy a cica helytelenül- vagy egyáltalán nem használja a neki szánt alomedényt. Tartalmát kiszórja, eleve mellé piszkít, vagy nagy ívben elkerüli azt. Mindegy melyik jelenséggel állunk szemben, egy biztos: A dolognak oka van.

Nézzük az öt legvalószínűbb problémát, ami miatt macskánk wc sztrájkot folytathat:

1. Az alomedény nem megfelelő méretű.

Gyakori hiba, hogy nem cseréljük az alomedényt, pedig amit egy kölyök állatnak vettünk, nem biztos, hogy egy kifejlett macskának is jó még. Legtöbbször a szűkös hely az oka a mellépottyant ürüléknek, illetve a kikotort alomnak. Ha ilyesmit tapasztalunk, szerezzünk be egy méretesebb tálcát!

2. Nem tisztítjuk kellő gyakorisággal.

A macskák köztudottan kényesek, ügyelnek a maguk körüli tisztaságra. Kifinomult szaglásuknak köszönhetően az alomedényt már akkor is orrfacsarónak érezhetik, amikor mi még tisztának gondoljuk. A tálcát minden nap ürítsük ki, és legalább heti egyszer alaposan sikáljuk ki!

3. Nem jó az alom anyaga.

Próbáljunk ki több fajta almot, és figyeljük meg, melyiket részesíti előnyben kedvencünk. A már megszokott, bevált alom anyagot nem szerencsés másra cserélni, mert ez maga után vonhatja a cica helytelen ürítési szokásait.

4. Nincs elegendő alomtálcánk.

Több cica esetén több alomtálcára van szükségünk. A legtöbb macska nem hajlandó osztozni, akár el is pofozzák társukat az alomedénytől. A vizeletük, ebben az esetben is területjelölőként működik, tehát ahány macska, annyi eltérő helyre tett alomtálca, plusz még egyel több. A béke és hatékonyság érdekében.

5. Amikor nem a tálcával van a baj.

A lakásban tartott macskák zöme ivartalanításon is átesik, ennél fogva hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre. Ilyenkor a vizeletürítés fájdalommal jár. Ha a cica a fájdalomérzetet társítja az alomtálca használattal, garantáltan nagy ívben kerülni fogja az edényt.
Ha kedvencünk az alom helyett máshová piszkít, állatorvos bevonásával győződjünk meg arról, egészségi állapota rendben van-e!

Kis odafigyeléssel meglelhetjük a probléma okát, korrigálhatunk, és amint cicánk is konstatálta a változást megfelelően fog alkalmazkodni.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!