Számtalanszor hallhattuk már, hogy egy kutya tartása majdnem akkora felelősség, mint egy kisgyermek vállalása. Nos, vannak olyan dolgok, amikben valóban nincs nagy különbség. Ilyen például a biztonság kérdése.

Eb a lakásban

Ha emeleten élünk első számú veszélyforrás az ablak. Azokban a helyiségekben ahová bejárása van az állatnak, csak bukóra nyitva szellőztessünk! Főleg a nagyobb testű állatokra jellemző, hogy mellső lábait az ablakpárkányra fektetve nézelődik. Ha eközben túlságosan kihajol, esetleg egy hirtelen hangra megretten, testének súlypontja átbillen, és az eb kieshet az ablakon.

Az elektromos vezetékeket úgy vezessük el, hogy abba a kutya ne tudjon belegabalyodni. Legjobb, ha huzalvédőt használunk, így bundás haverunknak nincs módja rágcsálni a vezetékeket, nem kell tartanunk egy esetleges áramütéstől.

A kíváncsi állat mindent körbe szimatol, és aminek az illata imponáló azt meg is akarja kóstolni. A kutyák kedvelik az édeskés ízt, amivel számos kifejezetten veszélyes vegyszer is rendelkezik. (Pl.: fagyálló) Legjobb, ha minden olyan tisztító-és vegyszert elzárva tartunk, amit egy kisgyermek előtt sem hagynánk szabadon.

Erkély ajtót soha ne hagyjunk nyitva, ha elmegyünk otthonról, nehogy kint rekedjen a kutya! A szoba melegéhez szokott állat a téli hidegben rövid idő alatt megfázik, nyáron pedig, ha nincs árnyék, akár hőgutát is kaphat az eb, mire rátalálunk.

Kint a szabadban

Hiába vezetjük állatkánkat pórázon, még így is összeakadhatunk agresszív fajtársakkal. Ha nem sikerül meggátolnunk az összeugrást, jobbára csak tehetetlen nézői lehetünk a verekedésnek. Soha ne lépjünk be két, már acsarkodó állat közé! A verekedés során keletkező mart sérüléseket mindig ki kell tisztítani, fertőtleníteni. Mélyebb sebesülések orvosi kezelést is igényelhetnek.

Potenciális veszélyforrás minden úttest, minden jármű. Hiába neveljük a kutyát engedelmességre, mégis csak egy állatról van szó, akit az ösztönei vezérelnek. S ha ez az ösztön azt súgja, hogy meg kell kergetni az út túloldalán sétáló macskát, ebünk nem fog körülnézni mielőtt nekiiramodna.

Kertben tartott állat mellett meg kell válogatnunk virágainkat is, ugyanis a mérgező növények listája igencsak hosszú. A kutyák időnként füvet (vagy virágot) rágcsálnak. Ha a kiszemelt példány egy nárcisz vagy azálea, az eb komoly mérgezést is elszenvedhet.
Arra is meg kell tanítanunk kedvencünket, hogy az utcán semmit ne egyen fel a földről, mert a kósza falatok eredete, összetétele igencsak kérdéses.

Láthatjuk, hogy valóban nem sokkal kevesebb a kutyatartás körüli felelősség, mintha egy gyermekre vigyáznánk. Ha az állatot kicsi korától következetesen rendre és fegyelemre neveljük, a későbbiekben nagymértékben hozzájárulhat őkelme is, saját testi épségének megőrzéséhez.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!