A nyulak nagyon szapora állatok, viszonylag könnyen tenyészthetők. Egy anyanyúl általában 6-8 kisnyulat (nyúlfit) hoz a világra egy ellés alkalmával.

A nyulak fajtától függően 4-6 hónapos korban válnak ivaréretté. A megtermékenyülés természetesen csak ez után történhet meg. A nőivarú állat csak akkor hajlandó párzásra, ha ivarzik. Az ivarzás átlagosan 10-14 naponként következik be. Az ivarzás külső jegyei a következők: megduzzadt ivarnyílás, sötét vörös nyálkahártya, gyakori vizelési inger, megváltozott étvágy.

A nyulaknál a peteleválást a párzás idézi elő, mely 9-10 órával a párzást követően történik meg. Fedeztetésre mindig az anyanyulat vigyük a bakhoz, mert a bakok kevésbé védik a territóriumukat. Az anyanyulak sokkal jobban védik környezetüket és agresszívvá válhatnak az “idegenekkel” szemben. A párzás csak pár másodpercig tart, de a termékenyülési arány igen magas, közel 80%. Általában a tenyészetekben 6-10 anyanyúlra 1 bakot tartanak úgy, hogy a bakkal naponta maximum kétszer fedeztetnek.

A házinyúl szaporítása2

A vemhesség általában 31 napig tart, de ezt az időtartamot egyes tényezők kismértékben növelhetik (első fialás) vagy csökkenthetik (gyors fejlődésű fajták).

A vemhesség tényét a gyakorlott szakember tapintással állapítja meg, mely a vemhesség félidejétől lehetséges. Szemmel a vemhesség körülbelül a 24. nap környékén észlelhető. A vemhesség alatt az anyanyulaknak teljes nyugalomra van szükségük, mert a váratlan események könnyen vetélést okozhatnak. Pár nappal a várható fialás előtt ellető ládát kell a ketrecbe helyezni, melyet előzőleg puha anyaggal (pl.: finom szálú réti szénával) béleltünk ki. Az anyanyúl ezt valószínűleg saját mellkasi, alhasi szőrével is kiegészíti, ezt nevezik fészeképítési magatartásnak.

Mivel a vemhes anyáknak a vehemépítés, és majd a szoptatás miatt többlet tápanyagbevitelre van szükségük, a takarmányfogyasztásukat nem szabad korlátozni. A vemhesség utolsó két hetében a szoptatást előkészítendő lédús takarmányok adása javasolt.

Ellés körül az anyanyulak vízigénye akár a megszokott adag háromszorosára is növekedhet, ezért rendszeresen ellenőrizzük, hogy van-e az állatnak elegendő mennyiségű friss ivóvize.
Általában a nyulak éjszaka fialnak, komplikáció csak ritkán fordul elő. Ha viszont az anya nagyon nyugtalan és hiába erőlködik, hívjunk mihamarabb állatorvost.

A nyúlfikhoz csak óvatosan és csak indokolt esetben nyúljunk, úgy, hogy az anyát előzőleg elzártuk, mert különben karmaival komoly sérüléseket okozhat kezeinken. Az újszülött kisnyulak még teljesen magatehetetlenek, szinte csupaszok, testüket csak vékony piheréteg borítja. Valódi szőrük csak 4-5 nappal a megszületésük után kezd kinőni. Szemük és fülük a 10. nap környékén nyílik ki. A fészekből háromhetes kor tájékán másznak ki először.

A kisnyulak 21 napos korukig szopnak, utána kezdődik meg a fokozatos elválasztás. A szoptatás általában rendben megy, ám ritkán előfordul, hogy az anyánál emlőgyulladás alakul ki. Ilyenkor az állatorvos megfelelő gyógyszerekkel kezeli az anyanyulat, de ilyen esetben mindenképpen fel kell készülni a kisnyulak tejpótlóval történő mesterséges felnevelésére.

A harmadik hét után a kisnyulak fokozatosan áttérnek a szilárd táplálékra. Ekkor a legfontosabb, hogy a növekedésükhöz szükséges magasabb fehérjetartalmú tápot biztosítsunk a számukra.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!