Ahogy a címben is olvashatjuk, a macskák számára készített oltóanyagok beadatása hazánkban csak ajánlott, de nem kötelező. Ennek ellenére érdemes oltatni kedvencünket, kiváltképp, ha kis gyermek is van a családban.
Vakcinázás nélkül számos olyan kórokozót gyűjthet be cicánk, ami nem csak rá, de ránk, emberekre is veszélyes lehet.

Oltás előtt

Nagyon fontos megemlíteni, hogy oltást, kizárólag a teljesen egészséges állat kaphat. A vakcinával lényegében egy kisebb dózis legyengített kórokozót juttatunk cicánk szervezetébe, amivel szemben immunrendszerének fel kell vennie a kesztyűt, így kialakítva a későbbi megbetegedések elleni védelmet. Egy bélférges, bolhás, kórosan alultáplált vagy általános rossz állapotban lévő macskára még a leölt kórokozók is veszélyesek lehetnek. Oltás előtt tehát szükség van féreghajtásra, meg kell szabadítanunk kedvencünket a kellemetlen vérszívóktól, alul táplált cica esetében pedig megfelelő testtömeget kell elérnünk.

Bent kontra kint

A lakásban tartott macskákat elegendő azok a betegségek ellen beoltatni, aminek kórokozóit mi magunk is ráragaszthatjuk kedvencünkre. Elég egy idegen, kezeletlen cica nyálából vagy szőréből a ruhánkra, amivel aztán érintkezik kis kedvencünk otthon.

Ilyen betegség a fertőző gyomor- és bélgyulladás, a macskanátha és a fertőző orr- és légcsőgyulladás. Ezekre létezik egy kombinált védőoltás, amit cicánk 9 hetes korában kaphat meg először, majd 11 hetes korában, illetve ezt követően szükséges az oltást megismételni minden évben.

Azokat a cicákat, akik kijárnak a lakásból, vagy eleve kertben tartjuk, tehát érintkezhetnek más példányokkal is, összeverekedhetnek, ezáltal úgynevezett marakodás útján terjedő betegségeket is elkaphatnak, a kombinált oltás mellett veszettség elleni védelemmel is el kell látnunk. A veszettség elleni védőoltást legkorábban 13 hetes korban adják, majd évente kell ismételni. További marakodással terjedő, macskabetegség még a fertőző hashártyagyulladás. A 16. héten kérhetjük ennek a betegségnek a kivédését, a 19. héten ismétlő oltás szükséges, majd ezt követően évente egyszer újra be kell adatnunk.

Érzékeny, bőrbetegségre hajlamosabb macskák esetén erősen javallott még az úgynevezett Microsporiasis elleni védőoltás, ami elsősorban bőrgombásodás elleni védelmet nyújt. Általában a világos, fehér szőrű cicák érintettek.

Macskaoltás

Sajnos akad olyan macska betegség is, ami ellen a jelenlegi orvostudomány még nem rendelkezik hatékony védőoltással. Ez a betegség a macska- AIDS. Leghatékonyabban úgy kerülhetjük el, ha ivartalaníttatjuk macskánkat, ezáltal sokkal kevesebbet fog elmászkálni és verekedni.

Hasonlóan veszélyes még a macskaleukosis, azaz fehérvérűség. Ez utóbbi ellen ugyan létezik védőoltás, de az ebben a betegségben szenvedő macskák nagy része anyjától örökli ezt a gyógyíthatatlan kórt. Az állatorvos vérvizsgálattal 100% pontossággal meg tudja állapítani érintett-e kis kedvencünk a fehérvérűségben. Amennyiben nem, mindenképp kérjük ezt a védőoltást is!

Gondos gazdiként nem csak cicánk táplálása és szeretgetése a feladatunk, hanem egészségének minél tovább tartó megőrzése is.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!