A macskák – csakúgy, mint az emberek – különböző életkorokban más-más étrendre szorulnak. De természetesen a macskák életkorát és változó igényeit sokkal nehezebb követni, hiszen kedvenced nem mindig tudja jelezni, mit szeretne. Felelős állattartóként meg kell tanulnod, hogyan különböztetheted meg az életszakaszokat, és hogyan kell a megfelelő étrendet és ápolást biztosítani a macskádnak.

A macska táplálkozási igényeit a kor, vemhesség, lábadozás, krónikus betegségek,Macskatáplalás2 elhízottság és a mozgás mennyisége befolyásolja. Íme néhány útmutató a helyes tápláláshoz:

A macskakölyök egyéves korában válik felnőtt macskává. (Ennek ellenére az állat már korábban ivarérett lehet. Így egy féléves állat is szaporodhat!)

– A macska súlyának arányában a kölykök a felnőtt macskák táplálékának 3-4-szeresét is elfogyaszthatják.

– Tedd lehetővé, hogy a kismacska bármikor hozzájuthasson a táplálékhoz. A kölyökkutyákkal ellentétben a kiscicák nem eszik túl magukat.

– Hat hónapos kortól a macska elkezdheti a felnőtt állatoknak készült eledeleket enni.

– A közhiedelemmel ellentétben a kismacskáknak nem kell tejet adni, de adj neki elég vizet. Ha tejet is akarsz neki adni, válassz alacsony laktóztartalmú terméket.

– Hogy kevésbé aktív kedvencünk ne hízzon el, adj neki kevesebb és alacsony kalóriatartalmú táplálékokat.

– Ahogy a macska öregszik (7-8 éves kora körül) kezdj gyakrabban, kisebb adagokat adni neki. Választhatsz idős macskáknak gyártott eledeleket is.

– Az öreg macska testsúlyára érdemes jobban odafigyelni – a súlycsökkenés korai jele lehet több betegségnek.

– A vemhesség alatt (mely körülbelül 9 hétig tart) a macska táplálékigénye megduplázódhat. Vedd figyelembe kívánságait!

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!