A csincsillák különleges és szórakoztató rágcsáló házikedvencek. Rengeteg foglalkozást igényelnek, és bizonyos speciális gondozási követelményeik vannak. A csincsillák gondozásának ismerete magában foglalja annak megértését, hogy mivel etessük őket, hogyan helyezzük el őket, és hogyan ismerjük fel, ha állatorvosi ellátásra van szükségük.

Csincsillák gondozása

Ha csincsillát szeretne házikedvencként tartani, fontos tudni, hogy mire számíthat méretük, élethosszuk és alapvető igényeik tekintetében. Tekintse át ezt a zanzásított csincsilla gondozási útmutatót, hogy képet kapjon arról, mire számíthat ettől a szeretetteljes kis háziállattól, majd fedezze fel az alábbiakban az egyes területek részletes ismertetését.

 • Méret: 22-36 cm hosszú (a farok hossza nélkül) és 500-800 g súlyú.
 • Várható életkor: átlagosan 9-15 év.
 • Természet: Ezek a kisállatok általában kíváncsiak, játékosak és intelligensek. A csincsilla szeretetteljes és kedves társ lehet, aki élvezheti, ha kézben tartják vagy ölbe veszik, ha megfelelően szocializálják. Néhány gazdi arra tanítja a csincsilláját, hogy mutatványokat végezzen, sőt még az alomtálca használatára is.
 • Táplálkozás: Timothy széna, széna alapú csincsilla pellet, és friss leveles zöldségek.
 • Elhelyezés: Nagy, többszintes dróthálós ketrec szükséges; minimum 120 x 120 x 90 cm méretű.
 • Hőmérséklet: A csincsillák túlmelegedhetnek, ha a környezeti hőmérséklet 24°C fok fölé emelkedik. Az ideális hőmérsékleti tartomány számukra 15-20°C között van. Használjunk légkondicionálót vagy hűtőköveket (de nem ventilátort) az egészségük és kényelmük érdekében.
 • Aktivitás: Közepesen aktívak, és minden nap szükségük van a ketrecen kívüli, felügyelt játékidőre.
 • Ápolás: Minimális ápolási igény; hetente két-három alkalommal felügyelt porfürdőzésre van szükség.

Mivel etessük a csincsillát?

A csincsilláknak érzékeny emésztőrendszerük van, ezért fontos, hogy megfelelő táplálékkal lássuk el őket, hogy egészségesek maradjanak. Növényevők is, ezért magas rosttartalmú étrendre van szükségük, elsősorban jó minőségű fűszénából álló táplálékra van szükségük, mint például a timothy, a gyümölcsfű, a réti széna vagy a zabszéna, bár fontos, hogy a széna alacsony kalciumtartalmú legyen.

 • Vízadagoló palack felszerelésével tisztábban tarthatjuk a vizet, mintha egyszerű tálkát használnánk.
 • Ezt egészítse ki egy kis mennyiségű kisállatkereskedésekben kapható lucerna pellettel, amely legalább 10 százalék fehérjét és 18 százalék nyersrostot tartalmaz. Kedvence számára előnyös lesz egy kis mennyiségű levélzöldség is. Kiegyensúlyozott étrend mellett csincsillájának nem lesz szüksége kiegészítőkre vagy adalékanyagokra.

  Mennyi táplálékot kapjon a csincsilla?

  • Széna: Tartson mindig tiszta, friss szénát. Ennek az étrendjük körülbelül 75-80 százalékát kell kitennie.
  • Pellet: A pelletbevitelt korlátozza kedvencének napi egy-két evőkanálra.
  • Leveles zöldségek: Naponta legfeljebb fél csésze leveles zöldséget adjunk 2 font testsúlyonként, de ügyeljünk a keresztes virágú és a magas kalciumtartalmú zöldek elkerülésére. A római saláta, a jégsaláta és a vörös leveles saláta a legbiztonságosabb választások csincsillák számára.
  • Tiszta víz: Friss víznek mindig rendelkezésre kell állnia. Vízadagoló palack felszerelésével tisztábban tarthatjuk a vizet, mintha egyszerű tálkát használnánk.

  Mikor etessük a csincsillát?

  A csincsillák szürkületkor aktívak, ezért a táplálékuk nagy részét hajnalban és alkonyatkor fogyasztják. Tervezze meg, hogy estefelé pótolja kedvence eledelét és vizét, hogy az elérhető legyen, amikor éhesen felébrednek, és reggel első dolga legyen eltávolítani a megmaradt zöldséget.

  A csincsillák megeszik a saját kakijukat

  Sok leendő csincsilla gazdi megijed, amikor felfedezi, hogy ezek a házikedvencek megeszik a saját ürüléküket. Ez a fajra jellemző természetes és egészséges szokás. Ezt koprofágiának is nevezik, ami azt jelenti, hogy nem emésztik meg teljesen a táplálékot, amikor az először áthalad a szervezetükön, ezért megeszik az ürülékük egy részét, hogy az összes tápanyagot ki tudják belőle nyerni.

  Az általuk elfogyasztott székletet kemotrófnak nevezik, és nem hasonlít a tipikus csincsilla ürülékre; sokkal puhább, ragacsosabb és bűzösebb. Előfordulhat, hogy sosem látja a csincsilla kemotrófját, mert általában éjjel termelődik és fogyasztják el.

  Kedvenc csincsillád elhelyezése

  A csincsilla ketrece minimum 120 x 120 x 90 cm méretű legyen.

  A következő javaslatokkal tegye biztonságossá és kényelmessé csincsillája környezetét:

  • A szakértők legalább 120 cm széles, 120 cm magas és 90 cm mély ketrecet javasolnak.
  • A ketrecnek csincsillánként legalább 1,9 m2 alapterülettel kell rendelkeznie.
  • A többszintes ketrecek a legjobbak, mert ezek az aktív teremtmények számára bőséges lehetőséget biztosítanak a futásra, ugrálásra és testmozgásra.
  • A szilárd aljú ketrecek a legjobbak, mert a drótrácsos aljzat sérüléseket vagy talpfájdalmakat okozhat.
  • Használjunk szilárd rámpákat a szintek közötti közlekedéshez a létrák helyett. A létrák is sérüléseket okozhatnak.
  • Huzatmentes, világos, közvetett fényt kapó helyre tegyük a ketrecet.

  Hőmérséklet és páratartalom

  A csincsillák hőgutára is hajlamosak, ezért a környezetük hőmérséklete soha nem haladhatja meg a 24°C-ot. A 15-21°C közötti hőmérséklet az ideális. Mindig tartsunk hőmérőt a ketrecben a környezeti hőmérséklet mérésére.

  A magas páratartalom is problémát okozhat, mivel a csincsillák száraz, hűvös élőhelyekről származnak, ezért célszerű 40% körüli páratartalomra törekedni, maximum 60%-ra. A túlzottan magas páratartalom megnehezítheti a háziállat számára a hűsölést, ezért szorosan kövesse nyomon a viselkedését és az állapotát.

  Ha a csincsillája füle rózsaszínűvé vagy vörössé válik, szokatlanul fáradtnak vagy letargikusnak tűnik, túlzottan zihál vagy nyáladzik, vagy a teste tapintásra meleg, akkor házikedvence hőgutában szenvedhet. Ha ezeket a tüneteket észleli, gyorsan, de körültekintően kell cselekednie. Még ha ez a helyzet sürgős is, óvatosan és fokozatosan csökkenteni kell csincsillája testhőmérsékletét azzal, hogy hűvösebb helyre költözteti.

  Óvatosan hűtsük le a csincsillát. Egyes források a nyitott hűtőszekrény előtti állást javasolják (a csincsilla ölelgetése nélkül a megfelelő légáramlás érdekében), vagy hűvös (nem hideg) vízfürdőt, de minél hamarabb szakember segítségét kell kérni. Figyelje őket alaposan, és hívja fel állatorvosát, hogy tanácsot kérjen a lehetséges életveszélyes állapot biztonságos kezelésével kapcsolatban.

  Biztonságos alom csincsilláknak

  Az újrahasznosított papír, a nyárfa forgács vagy az olyan alomanyagok, mint a Carefresh, megfelelő alomnak bizonyulnak, de kerülje a fenyő- vagy cédrusforgács használatát, mert az ezekből származó gázok mérgezőek lehetnek a csincsillák számára.

  A csincsilla ketrecének tisztítása

  Távolítsa el az ürüléket, amikor azt észleli, hogy felhalmozódott. Hetente egyszer tervezze meg a ketrec alapos tisztítását 50-50 arányú ecetes-vizes oldattal, és cserélje ki az összes almot. A ketrecet legalább hetente kétszer kell kitakarítania, ha két csincsillát tart együtt.

  Csincsillák ápolási igényei

  A csincsillák nem igényelnek sok ápolást, de a porfürdő elengedhetetlen. A porfürdő pontosan az, aminek hangzik: a csincsillák vulkáni hamuporban fürdenek. Ez a csincsillák természetes módja a bundájuk és bőrük tisztítására. Valójában a bundájuk nem arra való, hogy vizes legyen, így a hagyományos fürdetés káros lehet kedvence számára. Mindenképpen vásároljon speciális csincsilla fürdőport, valamint egy fürdőt kedvence számára, és hetente körülbelül háromszor engedje őket porfürdőzni.

  A csincsillák jóllétének biztosítása

  A csincsilláknak rengeteg energiát kell levezetniük, ezért naponta ajánlott legalább 2-3 óra játékidőt biztosítani számukra a ketrecen kívül. Készítsünk biztonságos, jól felügyelhető területet játékra és felfedezésre. A ketrecben helyezzünk el játékokat, alagutakat, rágókat az unalom elkerülése érdekében. Ami a ketrecen belüli testmozgást illeti, biztosíthat kedvencének egy olyan gyakorló futókereket, amelyet kifejezetten a csincsilla testalkatához terveztek.

  Egy csincsillák számára készült futókereket is érdemes a ketrecükbe helyezni.

  Mivel a csincsilla fogai folyamatosan nőnek, fontos, hogy legyenek rágós játékok nyírfa, fűzfa vagy bambusz anyagokból a koptatásukra. Cseréljük ezeket rendszeresen újakra az unalom elkerülése érdekében.

  Csincsillák szocializációja

  Fontos, hogy építsünk ki szoros kapcsolatot és bizalmat a csincsillánkkal, mert ez szellemi és fizikai stimulációt nyújt számára. A csincsilláknak rendszeres odafigyelésre és játékra van szükségük a gazdájuk részéről a szelídségük megőrzéséhez. Tervezzünk be naponta legalább 30-60 perc minőségi időt, amit a szőrös barátunkkal töltünk együtt, például ölben tartva, simogatva, etetve vagy játszva vele.

  A csincsilla helyes fogásának módja

  A csincsilla helyes fogása

  A csincsillák fürgék, ezért fontos, hogy helyesen fogjuk őket, hogy elkerüljük a sérüléseket. Mindig úgy vegye fel a kisállatot, hogy az egyik kezét a mellkasuk alá, a másikat pedig a faruk alá helyezze. Tartsa őket a testéhez közel, hogy biztonságban érezzék magukat, és ne vergődjenek.

  Csincsillák párban tartása

  Mivel a csincsillák nagyon társas lények, előnyös lehet, ha egynél többet tartunk, hogy mindig legyen társaságuk. Választhatja, hogy egyszerre két csincsillát vásárol, vagy később mutatja be az egyiket. Általában jól kijönnek azonos vagy ellenkező nemű párokban. Ha hím és nőstény van együtt, és egyik sincs ivartalanítva, párzásra és utódokra lehet számítani.

  Óvakodjon más házikedvencektől

  A csincsillák szeretik más csincsillák társaságát, de nem biztonságos, ha más háziállatokkal is érintkeznek. De vigyáznunk kell, mert más háziállatok, mint kutyák és macskák veszélyt jelenthetnek rájuk, ezért inkább csak fajtársaikkal engedjük őket szabadon érintkezni.

  Csincsillák egészségügyi gondozása

  Tervezze meg csincsillája kivizsgálását, amikor először megkapja, majd évente végezze el a jóléti vizsgálatokat, hacsak kedvence nem mutatja betegség jeleit.

  A csincsillák hajlamosak bizonyos egészségügyi problémákra, többek között:

  • Emésztőrendszeri zavarok: Figyeljünk étvágytalanságra, fáradtságra, székrekedésre vagy hasmenésre.
  • Légzőszervi betegségek: Figyeljünk nehézlégzésre, tüsszögésre, orrfolyásra és köhögésre.
  • Hőguta: Figyeljünk fáradtságra, gyors légzésre és egyéb szokatlan viselkedésre.
  • Gombás fertőzések: Figyeljünk a fülek, lábak és orr körüli szőrhiányra. Pikkelyes foltok is megjelenhetnek a szőrzetben. Azonnal kezeltessük állatorvossal, mert átterjedhet az emberre.
  • Túlnőtt fogak: A csincsilla fogai folyamatosan nőnek, és ez akadályozhatja az evést. Figyeljen a nyálfolyásra és a rágásra vagy evésre való képtelenségre. Ha sok fa rágójátékot ad kedvencének, és megfelelő, Timothy-szénából és pelletből álló táplálékkal eteti, az segíthet kordában tartani a fognövekedést, de előfordulhat, hogy időnként állatorvosával meg kell csiszoltatnia a fogakat.
  • Húgyúti elzáródások: Ez inkább a hímeknél fordul elő. Figyeljen a véres vizeletre és minden olyan jelre, amely arra utal, hogy kedvence erőlteti a vizeletürítést.

  Gondoskodás a csincsilláról

  A csincsillák lenyűgöző kis szőrgombócok, de nem mindenki számára ideális házi állat. Beszerzés előtt győződjünk meg róla, hogy elégedettek vagyunk egy olyan kedvenccel, akivel főleg esténként lehet játszani, és éjszakai ugrándozása nem zavarja az alvásunkat. Töltsön el egy kis időt az egyik ilyen cuki kis rágcsálóval, hogy kiderüljön, olyan házikedvenc-e, meglássa, évekig örömét leli-e benne!

  HozzászólásokHozzászólások elrejtése

  Szólj hozzá!