Az alkalmi tüsszögéseket gyakran a környezet változásai okozzák, ezért nem kell aggódni. A tüsszögés azonban súlyos betegségekre is utalhat, különösen, ha más tünetekkel együtt jelentkezik.

Tehát, bár a csincsillák aranyosan néznek ki tüsszögés közben, ezt tényleg nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel azonnali állatorvosi segítségre lehet szükségük.

A csincsillák leggyakrabban a por, vagy a környezetükben lévő egyéb irritáló anyagok miatt tüsszögnek. Ez azonban betegség jele is lehet, ezért fontos, hogy állatorvoshoz forduljunk, ha más tünetek is jelentkeznek, vagy ha a tüsszögés a környezet megváltoztatása után is fennáll.

A tüsszögés számos betegség egyik elsődleges tünete, és bár van rá esély, hogy a csincsillát egyszerűen csak a helyi környezet okozta irritáció éri, a tüsszögés súlyos, sőt akár halálos kimenetelű is lehet, ha valami komolyabb okozza, és nem kezelik. Összegyűjtünk mindent, amit a csincsillák tüsszögéséről és annak kezeléséről tudni kell, hogy szőrös kedvence boldog és egészséges maradjon.

Miért tüsszög a csincsillám?

Számos oka lehet annak, hogy a csincsillád tüsszög, ezek a problémák különböző súlyosságúak lehetnek, az enyhén irritált érzékszervektől akár a végzetes kimenetelű betegségekig.

Csincsilla hapci

A súlyosság fokát jelezheti a a tüsszögés mennyisége, a tüsszögés ideje és helye, valamint hogy a csincsilla tapasztal-e egyéb tüneteket, illetve jár-e légzési nehézséggel a tüsszögés.

Honnan tudom, hogy egészséges-e a csincsillám?

Az egészséges csincsilláknak ragyogó szemekkel, éber arckifejezéssel, egészséges étvággyal és sok száraz ürülékkel kell rendelkezniük. Mozgékonynak és energikusnak kell lenniük, és viszonylag gyakran kell mozogniuk, etetéskor (vagy jutalomfalatoknál) izgatottan reagálnak.

A betegség kezdeti jelei az állapottól függően változnak, de az ürülék, az étvágy vagy az általános aktivitás változását figyelemmel kell kísérni, és állatorvoshoz kell fordulni, ha bármilyen hirtelen változást vagy furcsa viselkedést észlelünk.

Sajnos a legtöbb zsákmányállathoz hasonlóan a csincsillák is képesek a betegséget elrejteni, ami nagy kihívássá teheti a viselkedésbeli változások észlelését. De a furcsaságok felismerése sokkal könnyebb, ha tudjuk, mire kell figyelni, ezért a legjobb, ha megszokjuk, hogy rendszeresen ellenőrizzük az alapvető dolgokat (kakit, ételt, aktivitást).
Ha bármikor az alábbiak bármelyikét észleli, azonnal forduljon állatorvosához:

  • Letargikusnak tűnik
  • Nem eszik vagy iszik rendesen, vagy csökkent az étvágyuk.
  • Nem érdekli őket a testmozgás/ketrec elhagyása
  • Úgy tűnik, légzési nehézségeik vannak
  • Hörgő, ziháló hangot hallat

Lehet a csincsilláknak allergiájuk?

A csincsillák ugyanúgy lehetnek allergiásak, mint az emberek és más állatok, és ez a körülményektől függően tüsszögést okozhat.

A környezetükben olyan tényezők is lehetnek, amik orrnyálkahártya-irritációt okoznak, beleértve a port, virágport, ételt, vagy akár parfümöt/más háztartási illatanyagokat, amik irritálják és kiváltják a reflexszerű tüsszögést.

Közvetlen környezetük nagy szerepet játszik abban, hogy milyen valószínűséggel alakul ki náluk allergia – a ketreces ágynemű, a porfürdő és a levegő minősége az elsődleges bűnösök.

Alom

Az alom lehetőleg illatmentes és a lehető legtermészetesebb legyen. A faforgács vagy a faalapú macskaalom jó választás, akárcsak a sima újságpapír, ha azt naponta cserélni kívánja.

Egyes faforgácsok azonban irritálóbbak, mint mások – a fenyő- és a cédrusfa például több port tartalmaz, és olyan olajokat, amelyek irritáló hatásúak a csincsillák számára.

Ha kicserélte az almot, és azt veszi észre, hogy a csincsillája tüsszög, akkor próbálja ki az újságpapírt néhány napig, és nézze meg, hogy folytatódik-e a tüsszögés. Ha ez megszűnik, akkor a csincsillának valószínűleg allergiája van valamire az alomanyagban, így érdemes márkát vagy anyagot váltani.

Ha ez sem segít, akkor ideje állatorvoshoz fordulni, hogy kiderítsék, mi okozza az allergiát, és felállítsanak egy kezelési tervet a jövőre nézve.

Porfürdők

Maga a porfürdőzés általában élénk tevékenység, és a por mindenhová eljut. Mivel nagyon finom, a por bekerülhet a csincsilla orrába is – ez okozhat tüsszögést.

Tehát bár ez nem allergiás reakció, maga a por lehet a tüsszögés oka – ez teljesen normális, és néhány tüsszentés után meg kell szűnnie.

A zárt porfürdők segíthetnek, mivel ezek a port visszatartják.

A vadonban a csincsillák vulkáni hamuban fürdenének, de fogságban ezt a lehető legjobban próbáljuk meg utánozni a csincsilláknak kifejlesztett speciális fürdőporral.

Sajnos néhány boltban kapható fürdőpor nem elég tiszta, így allergiát okozhat. Ideális esetben egy speciális, finom szemcséjű csincsilla fürdőport érdemes választani, ami jó véleményeket kapott, de soha ne használjon homokot.

Ha a tünetek csak a porfürdőzés után jelentkeznek, akkor próbáljon ki egy másik márkájú/típusú port, mert lehet, hogy csak arra az adott porra érzékenyek a csincsillák.

Kaphatnak a csincsillák légúti fertőzéseket?

A csincsillák elkaphatnak légúti fertőzéseket, például megfázást és más vírusokat. Ezek a fertőzések, ha nem kezelik őket, átterjedhetnek a mellkasra, és végzetesek lehetnek a kisállat számára.

A fertőzések lehetnek vírusosak vagy bakteriálisak, és a csincsilla szervezetébe az orron vagy a szájon keresztül jutnak be. Szerencsére a csincsillák nem különösebben fogékonyak a betegségekre, de a környezetből elkaphatnak köhögést, náthát, influenza jellegű betegségeket, ahogy mi is.

Ezek aztán átterjedhetnek az egyik csincsilláról a másikra, szóval ha több csincsillád van, ezt nagyon figyelni kell, és el kell különíteni a beteg egyedet.

A csincsillájának lehet torokfájása, fejfájása, hőemelkedése (láza) vagy izomfájdalma is, de ezt nem tudja megállapítani. Ezért a csincsilláknál észlelhető jeleket kell figyelnünk – tüsszögés, orrfolyás, könnyező szemek, köhögés, légszomj, hörgés vagy levertség.

Melyek a légúti fertőzések különböző típusai?

Felső légutak fertőzései: ide tartoznak a fertőzések, melyek az orrüregben, a orrmelléküregben, az orr hátsó részében és a torokban helyezkednek el – alapvetően mindenhol a tüdő felett, ami a légzéssel kapcsolatos.

A vírusos és bakteriális fertőzések itt hasonlóak a náthához és a köhögéshez, amit mi emberek tapasztalunk, és általában tüsszögés, köhögés, könnyező szemek és orrfolyás alapján azonosíthatók. Ez a fajta fertőzés általában nem végzetes, ha jól kezelik, de állatorvosi ellátást igényel.

Alsó légutak fertőzései – vagyis mellkasi fertőzések: ezekről akkor beszélünk, amikor a fertőzés lefelé halad a tüdőbe vagy a nagy légutakba. Ezek sokkal súlyosabbak, és gyakran bágyadtsággal, zihálással és légszomjjal járnak. Ennek oka, hogy a tüdő megtelik folyadékkal, ami hihetetlenül megnehezíti a légzést.

Ez a fertőzés végzetes is lehet, és azonnal állatorvoshoz kell fordulni, ha észleli a levertséget, hörgést, zihálást vagy nehézlégzést. A mellkasi fertőzések tüdőgyulladást is okozhatnak.

Minden ilyen esetben érdemes beszélni az állatorvossal a legjobb gyógymódról és a kezelésének legjobb módjáról.

Veszélyes a tüdőgyulladás a csincsilláknál?

A tüdőgyulladás az egyik legsúlyosabb betegség, amit a csincsillák kaphatnak, és gyakran halálos kimenetelű. Konkrétan a tüdőgyulladás az egyik vagy mindkét tüdő szövetének duzzanata (gyulladása), és általában bakteriális fertőzés okozza (de néha vírus is okozhatja).

A tünetek szélsőséges zihálás és légszomj, ahogy a csincsilla megpróbál levegőt juttatni a tüdejébe. Sajnos a folyadék és a megduzzadt tüdőszövet miatt ez szinte lehetetlen, és állatorvosi segítség nélkül ez végzetes lehet.

Szerencsére figyelemmel elkerülhető a tüdőgyulladás, mielőtt erre sor kerülne.

Milyen tényezők járulnak hozzá a csincsillák tüdőgyulladásához?

Bármely fertőzés valószínűségét és súlyosságát befolyásolja a közvetlen környezetük, ezért érdemes megfontolni a következőket:

A ketrec körülményei

A csincsillák alvóhelye nagyban befolyásolja a megbetegedésük esélyét. A baktériumok szeretik a meleg, nedves körülményeket, ezért ha szövet ágyneműt vagy gyapjút használ, ügyeljen arra, hogy az ne legyen nedves, mivel a baktériumok itt sokkal gyorsabban szaporodnak, növelve a megbetegedés esélyét.

A vizelettel szennyezett alom is veszélyes, mivel az ürülékben rengeteg baktérium van (a normális csincsillaürülék száraz, és általában nem probléma). A zsúfolt ketrecek is felgyorsítják a fertőzések terjedését az állatok közt.

Páratartalom

Ha piszkos az alom, és baktériumok vannak jelen, akkor a túlzott páratartalom megkönnyíti a baktériumok bejutását a csincsilla tüdejébe.

A tiszta, száraz és higiénikus élőhely kialakítása nagymértékben csökkenti a megbetegedés esélyét, és segíti a csincsilla gyógyulását, ha mégis megbetegszik.

Immunrendszer

Azonban még optimális körülmények között is elkaphatnak a csincsillák vírusokat és kialakulhat fertőzés. Az, hogy a csincsilla mennyire lesz fogékony a fertőzésre, az immunrendszerétől függ, amit a következők befolyásolnak:

Életkor – a nagyon fiatal vagy öreg állatok (a csincsillák sem kivételek) fogékonyabbak a fertőzésekre, mivel gyengébb az immunrendszerük.

Más betegségek – minden olyan csincsilla, amelynek már korábban is volt valamilyen betegsége, nagyobb valószínűséggel kaphat el fertőzéseket, különösen, ha immunrendszere legyengült.

Stressz – ha egy állat stresszes, az fokozott terhet ró az immunrendszerre, ami megnehezíti a fertőzések leküzdését.

Vemhesség– ez nagy megterhelést jelent az anyaállatnak, és szintén növelheti a betegségekre való fogékonyságot.

Ha csincsillája a tüsszögésen kívül a fent említett egyéb tünetek bármelyikét is tapasztalja, akkor a lehető leghamarabb forduljon állatorvosához. Ha a tüsszögés átmeneti, vagy nem társul más tünetekkel, akkor meg kell próbálnia megállapítani, hogy allergia vagy por okozta-e a problémát, és ha a tüsszögés továbbra is fennáll, forduljon állatorvoshoz.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!