A csincsillák híresen félénkek. De ez nem meglepő. Az életük a vadonban veszélyekkel teli. Számtalan más állat nem kíván mást, mint bekapni egy csintalant.

A fogságban tartott csincsillák is megőrzik ezt a félénkséget. Nem szeretik, ha megfogják őket. Ez a csincsillák fogását trükkössé teszi.

Időbe telik, míg annyira megbíznak a gazdiban, hogy hagyják, hogy felemeljék őket. Ha megpróbálja megfogni a csincsillát, mielőtt megbízna önben, a dolgok nem fognak jól végződni.

Azt is tudnia kell, hogyan kell helyesen megfogni a csincsillát, hogy elkerülje a sérülést vagy a szükségtelen stresszt.

Folytassa az olvasást, hogy pontosan megtanulja, hogyan kell megfogni a csincsillákat! Azt is elmagyarázzuk lépésről-lépésre, hogyan szoktathatja rá a kisállatot, hogy hagyja, hogy először felemelje és megfogja.

Így fogjuk meg a csintalan csincsillát

Tartsa a tenyerét a csincsilla hasa alá úgy, hogy az ujjai a háta felé mutatnak. Finoman mozdítsa el az egyik kezét, hogy megtámassza a hátsó lábait és farát.

Tartsa a háziállatot a törzséhez közel, hogy biztonságban érezze magát. Egy törölközőbe csavarva is tarthatja a csincsillát.

Amikor először szerez be egy csincsillát, ne próbálja rögtön megfogni. Ezeknek az állatoknak idő kell, mire annyira megbíznak önben, hogy hagyják, hogy felemelje őket. Kövesse az alábbi lépéseket, hogy eljusson arra a pontra, ahol már meg tudja fogni az új csintalanját:

1. lépés: Szoktassa a csincsilláját magához

A csincsillák félénk és ijedős állatok. Mint prédaállatok, könnyen stresszeltek és szorongók lesznek. Bármilyen hirtelen mozdulat megijesztheti őket.

Ha mostanában szerzett csincsillát, hagyjon időt számára, mielőtt felvenné és a kezében tartaná. Általában egy-két hét (vagy több) kell egy új csincsillának, hogy megbízzon önben. Adjon neki időt.

Ne feledje, a csincsillák haraphatnak, ha fenyegetve érzik magukat. Szőrt is hullajtanak (egy védekező mechanizmus, amit szőrhullatásnak hívnak), ha durván megragadják őket. Ez foltos szőrhiányhoz vezethet, aminek a visszanövése hónapokig tarthat.

A nőstény csincsillák akár le is vizelhetik, ha kényszeríti őket, hogy a karjaiba menjenek. A legtöbb csincsilla megpróbál elfutni és elrejtőzni, ha fenyegetve érzi magát. Ha ez történik, hagyja, hogy a kedvence ezt tegye. Ne próbálja megragadni. Adjon neki időt.

2. lépés: Töltsön időt a csincsillájával

Ahogy telnek a napok, töltsön időt a csincsillával. Beszélhet hozzá nyugtatóan, és időnként adhat neki egy kis gyümölcsöt vagy más nassolnivalót. Ez segít a bizalom kiépítésében, és megtanítja a csincsillát, hogy ön nem jelent számára veszélyt.

3. lépés: Vegye fel a csincsilláját

Miután a csincsillája elkezd önben megbízni, és a saját akaratából közeledik önhöz, megpróbálhatja először felvenni. Rendkívüli óvatossággal és körültekintéssel kell felemelni egy csincsillát. Íme három biztonságos módja egy csincsilla felemelésének:

  • Burkolja be a csincsillát egy puha törölközőbe vagy takaróba, és úgy vegye fel. Ez megelőzi a szőrhullatást. Ne hagyja túl sokáig a pléden, mert a kisállata túlmelegedhet.
  • Vegye fel a csincsillát a farkánál fogva, a farka tövéhez közel, a testéhez.
  • Felemelheti a csincsillát a nyakánál fogva is. Szilárdan fogja meg a tarkóját, ügyelve arra, hogy ne csak a szőrét fogja meg.

4. lépés: Tartsa a kezében a csincsillát

Miután felvette a csincsillát, tarthatja az összecsukott tenyerében.

Illessze össze a tenyerét, és az egyik kezét tegye az állat mellkasára, a másikat a hasa alá. Azután gyorsan, de finoman mozdítsa az egyik kezét, hogy támassza az állat hátsó lábait és farát.

Néhány csincsilla szereti, ha a mellső mancsait is megtámasztják, így egyenesen ülhetnek a tenyerében.

Tartsa a csincsillát szilárdan és finoman, a törzséhez közel. Ez biztonságérzetet ad a kisállatának. Jó ötlet leülni a földre, amíg a csincsillát tartja. Így a kisállata közel lesz a földhöz, ha úgy dönt, kiugrik a karjaiból. Nem szeretné, hogy a csincsillája eltörje a lábát.

5. lépés: Tartsa rövidre a tartási időszakokat

A legtöbb csincsilla nem szereti, ha megfogják. Megpróbálhatnak kiugrani. Ezért érdemes lehet rövid tartási időszakokat tartani, legalábbis eleinte.

Miután a kisállata hozzászokott az ön kezeihez, egy kicsit tovább tarthatja. Jegyezze meg, hogy sok csincsilla egyszerűen nem szereti, ha fogják őket, annak ellenére, hogy ismerik és bíznak gazdájukban.

6. lépés: Engedje el biztonságosan a csincsillát

Hogy a tenyeréből kiengedje a csincsillát a ketrecébe, finoman eressze le a kezét a ketrec felé, miközben még mindig tartja az állatot.

Le kell guggolnia és picit előre hajolnia, hogy a csincsilla biztonságosan le tudjon szállni a kezéről a ketrec padlójára. Nyújtsa ki a karjait, hogy a csincsillája biztonságosan le tudjon szállni a kezéről.

Továbbra is támassza meg a kisállata hátsó lábait, amíg leugrik. Ne feledje, a csincsillák csontozata törékeny. Nem szabad leesniük egy bizonyos magasságból.

Hogyan tartsuk a csincsillákat: Kapcsolódó kérdések

Ezután néhány gyakori, a csincsillák tartásával kapcsolatos kérdésre adunk választ. Ha további kérdései vannak, kérjük, tegye fel őket a megjegyzésekben.

Szeretik a csincsillák, ha tartják őket?

Sajnos még a jól szelídített csincsillák sem mindig szeretik, ha kézben tartják őket. Sokan nem nyugszanak meg addig, amíg vissza nem teszik őket a ketrecükbe vagy kifutójukba.

Ez nem azt jelenti, hogy nem változtathatja a kiskedvencét egy bújós társsá. Lehet, hogy a csincsillának csak több időre van szüksége, hogy hozzászokjon a tartáshoz.

A csincsillák nem olyanok, mint a macskák és a kutyák, és nem kell elvárni tőlük, hogy úgy viselkedjenek, mint ezek a házikedvencek. Ne feledje, a csincsillákat vadon nagyon vadásszák. Ezért mindig éberek. Még ha szelídítette is a kisállatát, akkor is stresszelhet vagy szoronghat, ha túl sokáig tartja.

A legjobb nem erőltetni a simogatást a kedvencére. Ha úgy tűnik, nem érzi magát kényelmesen, korlátozza a tartási időszakokat 2-5 percre.

Milyen gyakran kellene megfognia a csincsilláját?

Eleinte naponta pár percre foghatja a csincsilláját. Ha úgy tűnik, szorong vagy stresszel, azonnal hagyja abba és tegye vissza a ketrecébe.

Hagyja, hogy a csincsilla döntse el a simogatás időtartamát. Ha nem szereti, ha tartják, játszhat vele és beszélgethet hozzá. Rengeteg módja van annak, hogy szeretetét kimutassa a csincsilla felé. A megfogás nem az egyetlen módja ennek.

Hogyan szoktatható hozzá a csincsilla az emberhez?

A csincsillához való közeledés első lépése, hogy megnyugtassa: nem jelent ön számára veszélyt. Íme néhány tipp a csincsillához való közeledéshez és a barátkozáshoz.

  • Nyissa ki a ketrec ajtaját, és tegye be a kezét. Ha a csincsilla nem szokott hozzá az emberekhez, elszaladhat és elrejtőzhet. Ha a kisállata egy dobozba bújik, óvatosan vegye ki a dobozt. Álljon nyugodtan, és kerülje a hirtelen mozdulatokat. Hagyja, hogy a csincsilla megfigyelje.
  • Egy kíváncsi csincsilla biztosan megpróbál majd megközelíteni.
  • Ha a csincsillája nagyon félénk, próbálkozhat egy mazsolával, hogy magához csalogassa. Ne feledje: a mazsolák cukrosak, szóval legfeljebb hetente egyszer adjon egy mazsolát a kisállatának. (és a bizalom kiépítése ön és a csincsillája között több hétig is eltarthat)
  • Eleinte a csincsillája lehet, hogy nem eszi meg a mazsolát a kezéből, és egyszerűen csak a ketrec padlójára kell tennie.
  • Azonban miután a csincsilla megérti, milyen finomak a mazsolák, mohón megközelíti majd, valahányszor hoz egyet.
  • Hamarosan a csincsilla a tenyeréből is megeszi majd a mazsolát. Ezt szeretné elérni. A csincsillának kényelmesnek kell lennie a kezeivel és karjaival.

Mennyi időbe telik, míg a csincsilla hagyja, hogy megfogják?

Sok csincsillának 2-4 hét kell ahhoz, hogy hagyja, tartsa őket. Néhányaknak még ennél is több időre lehet szükségük.

Minden csincsilla más. Néhány, az emberekhez szoktatott szelíd csincsilla azonnal kötődhet önhöz. Néhány imádhatja a simogatást, és az elejétől fogva bújhat önhöz. Mások fájdalmasan lassan közeledhetnek önhöz.

Önnek és a csincsillájának ki kell tapasztalnia, mi működik. Mint minden állat esetében, a türelem és a szeretet a legjobb eszközök ahhoz, hogy a csincsilla hozzászokjon a tartáshoz.

Záró gondolatok

A csincsillák nem szeretik, ha úgy tartják őket, mint a kutyákat vagy a macskákat. De hozzászokhatnak, és sokan meg is szeretik. A türelem a kulcs.

Időbe telik, míg az új csincsilla hozzászokik az új otthonához és környezetéhez, és legfőképp önhöz. Meg kell mutatnia neki, hogy barátságos, és bizalmat kell építenie vele. Miután szabad akaratából kezd önhöz közeledni, rövid ideig tartva kezdheti fogni.

Ne erőltesse a dolgot. Ha kisállata kényelmetlenül érzi magát a tartástól, építsen még bizalmat, mielőtt újra próbálkozna. És az elején rövid ideig tartson a kézben tartás időszaka. Hacsak nem tartozik a szerencsések közé, akinek a csincsillája imádja a tartást és az ölelést. Ilyenek is léteznek!

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!