Amint beáll a hűvös, nyirkos idő máris elkezdhetjük kutyánkat felkészíteni a hamarosan beköszönő, sokkal hidegebb téli hónapokra. Számunkra természetes, hogy legkésőbb ősz derekán átpakoljuk a szekrényt, előkerülnek a vastagabb holmik, csizmák. Gondoljunk ilyenkor kedvencünkre is, aki ugyan nálunk lényegesen jobban bírja a hőmérséklet változást, mégis hálás lesz egy kis plusz figyelemért. Íme a legfontosabbak:

Táplálás

Egy kifejlett kutya naponta 2x eszik és ez elegendő is. Télen viszont szüksége lesz egy kis extra zsírrétegre, ami a zimankós időben is segít melegen tartani a testét. Hozzáadhatunk némi plusz szénhidrátforrást a megszokott táplálékához, vagy válthatunk energiadúsabb tápra, esetleg emeljünk az adagokon!

Meleg alvóhely

A lakásban tartott kutya szerencsés, hiszen egész télen meleg, fedett helyen tartózkodhat. Azonban ha kertben élő állatunk van biztosítanunk kell számára egy zugot, ami szélvédett, vízhatlan, és hajnalban, amikor jóval fagypont alatt járunk is kellemes langyosságot biztosít házőrzőnknek. Ilyen a tökéletes kutyaház, aminek nem csak megfelelő szigetelésére kell odafigyelnünk, hanem a helyét is jól kell megválasztanunk. A kutya, a számára fontos pontokat, mint például a kert kapu vagy a ház bejárati ajtaja szereti a látókörében tudni. Az ólat csak akkor fogja használni, ha bevackolódva is jól rálát ezekre!

Kutyaruha

A szabadban tartott kutyákkal szemben, a szoba kedvencek hátrányban vannak. Egy egész évben azonos hőmérsékletet élvező állatnak nincs szüksége téli felkészülésre, vastagabb szőrzetre, így nem is növeszt téli bundát, valamint energiaszükséglete sem nő meg, ergo nem lesznek plusz zsírrétegei sem. Sétálni viszont a legnagyobb fagy közepén is le kell vinni és ilyenkor a meleghez szokott kutya pillanatok alatt képes megfázni. A kihűlés leginkább a rövid szőrű fajokat veszélyezteti, de egy dús bundával rendelkező, ám legyengült, beteg vagy idős állatra is fokozottan kell figyelnünk. Egyesek szerint trendi, mások szerint ciki felöltöztetni a kutyát. Mi nézzük kedvencünk egyedi igényeit, és ha úgy látjuk jónak ne habozzunk beburkolni!

Általános állapot ellenőrzés

A hideg közeledtével keressük fel állatorvosunkat, győződjünk meg róla, hogy kutyánknak nincsenek rejtett bajai, amik aztán a hideg hatására rosszabbodhatnak!

A leggondosabb felkészülés ellenére is előfordulhat, hogy hidegre érzékenyebb jószágunk megfázik, torokgyulladást kap. Ilyenkor az állat levertté válik, lázasodik (ennek legbiztosabb jele a száraz kutyanózi) köhögésszerű ugató hangot hallat, nyüszít, étvágytalanná válik. Ha ilyesmit tapasztalunk azonnal forduljunk állatorvoshoz és a teljes gyógyulásig biztosítsunk a kertben élő állatnak is zárt, meleg helyen való felépülést!

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!