Az összes állat közül a macska alszik legtöbbet. A napi 13-16 órás alvásigényével még a lajhárt is maga mögé utasítja. Az alváshoz mindig meleg és puha helyet keres. Gazdiként a mi dolgunk biztosítani számára egy kényelmes kis zugot, ahol kedvére összegömbölyödhet.

Na persze azt felejtsük el, hogy cicánk meg fog maradni egyetlen helyen. Azzal is számolnunk kell, hogy hiába minden igyekezetünk, öntörvényű kis kedvencünk fittyet hányva a számára előkészített fészekre ott alszik el, ahol épp kedve szottyan.

A szabadban

Udvaron tartott macska esetében nagyon fontos, hogy nem elég egy kitett kis házikó, mint egy kutyának. Kisebb testtömege révén egy cica nem képes ebekhez hasonló módon bemelegíteni magának a házát.

Szüksége van egy védett helyre, lehet ez pince, padlás, garázs vagy egyéb, akár használaton kívüli melléképület. A lényeg, hogy biztosítsunk mindig szabad bejárást, hogy kedvére közlekedhessen! Elég egy régi kosár vagy karton doboz, egy rossz pléddel vagy elhasznált törölközővel és máris kész a mennyei cicaágy.

Lakásban

Amennyiben szobamacskáról van szó el kell döntenünk mennyi teret engedünk neki a saját kis privát szféránkon belül. Bejöhet-e a hálószobánkba, tabu-e az ágyunk, esetleg teljesen természetes, hogy bundás lakótársunk velünk is alszik.

Beoltott, megfelelően tisztán tartott, külső- és belső élősködőktől mentes macskától nincs félnivalónk akkor sem, ha a párnánkon, lepedőnkön heverészik. Mindez csupán ízlések és pofonok kérdése.

A cicák imádnak a gazdájuk fejénél vagy lábánál összegömbölyödni, így ha rá bízzuk a választást, garantáltan az ágyunk lesz a törzshelye. Amennyiben az alvóhelyiségbe semmiképp nem szeretnénk összetalálkozni cicánkkal, tartsuk csukva az ajtót! Ellenkező esetben amint lehunyjuk a szemünket, a cirmos első dolga lesz, hogy kényelembe helyezi magát mellettünk vagy éppen rajtunk.

Nem szükséges sokat költenünk fekhelyre, a legtöbb cica lakáson belül feltalálja magát, és sokszor lehetetlen helyeken érzik magukat a legjobban. Az igazak álmát képesek aludni egy könyvespolc tetején, a fürdőszobában lévő mosdócsapban, vagy a szennyes tartóban.

Ha mégis készítünk számára saját ágyikót, az ne legyen sokkal nagyobb, mint a macska hossza. A kerek, ovális, kagyló alakú tárgyakat jobban kedvelik, mert ezek követik a cica testének körvonalait, így kényelmesen bele tudnak simulni. Letehetünk egy kiszuperált ruhás kosárkát, vagy egy nagyobb műanyag tálat, egy régi karton dobozt. Amint kibéleljük egy-egy leselejtezett lakástextillel vagy régi ruhaneművel, a cica nagy valószínűség szerint imádni fogja.

A készen kapható cicaágyak meglehetősen drágák, cserében statikus anyaguknak köszönhetően összegyűjtik a kihullott macskaszőr nagy részét, amit így nem hullajt szét a lakásban rohangáló cica.

Csak rajtunk múlik, hogy költünk-e pénzt cicánk fekhelyére, vagy egy kis kreativitással házilag barkácsolunk neki valamit. Őt biztos, hogy csak egyetlen dolog fogja érdekelni, elég kényelmes-e.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!