Napjainkban szerencsére egyre többen fektetünk súlyt a környezetvédelemre, igyekszünk környezettudatosan vásárolni, előnyben részesítjük az újra hasznosítható termékeket, szelektív hulladékgyűjtőket használunk, odafigyelünk az egészséges táplálkozásra. Ha munkahelyünkre biciklivel járunk autó helyett, ha papírzacskóba vásárolunk műagyag szatyor helyett, miért ne tarthatnánk háziállatainkat is környezettudatosan?

Kedvenceink körüli hulladékok

Az állat ellátása során számos melléktermék keletkezésével kell számolnunk, kezdve a kutyatápok tasakjaival, valamint a szaftos falatok kiürült konzerves dobozaival. Ezek zöme kizárólag ilyen csomagolásban kerülnek a boltok polcaira, így mi annyit tehetünk a jó ügy érdekében, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, biztosítva ezzel, annak későbbi újrahasznosíthatóságát.

Szintén mindennap keletkező szemét a kutyaürülék összeszedésére használt műanyag zacskó. Az, hogy hajlandóak vagyunk begyűjteni kedvencünk potyadékát máris egy pozitív dolog, hiszen az ürülékben megtalálható baktériumok számos betegség forrásai lehetnek. Szabadon hagyva az eső belemossa ezeket a káros bacikat a talajba, rosszabb esetben a cipőnkkel visszahordjuk a lakásba. Még többet tehetünk azonban, ha arra is figyelünk, mibe szedjük össze az állati ürüléket. Válasszuk erre a célra a környezetkímélő, papírból készült zacskókat!

Környezetbarát kiegészítők

Nem muszáj a legdivatosabb, műanyagból készült kutyaágyikót beszereznünk, befoghatunk erre a célra egy természetes anyagból font kosarat is. Kutyánk igazán nem fogja zokon venni, hogy az olcsóbb, nem mellesleg környezetkímélőbb bútorra esett a választásunk, egy leselejtezett pokróccal tökéletes fekhelye lesz.

Kedvencünk játékait is megválogathatjuk, igyekezzünk elkerülni a műanyagból, gumiból készült tárgyakat. A legtöbb kutya első dolga egy gumilabdát szétrágni. Amellett, hogy az apró darabok széthullanak és bekerülnek a földbe, kutyánk gyomrába is juthat a káros darálékból. Ez akár bélelzáródáshoz, vagy az állat elhullásához is vezethet.

A legjobban nevelt kutyával is előfordulhat, hogy takarítani valót hagy maga után. Ilyenkor ne kapjunk azonnal a legerősebb fertőtlenítő szerhez, természetes tisztítószerekkel is elérhetjük ugyanazt a higiéniai hatást. A citromlé, az ecet és a szódabikarbóna verhetetlen egységet alkotnak, és ha ezekkel takarítjuk lakásunkat, lelkiismeret furdalás nélkül löttyinthetjük a felmosóvizet a WC-be vagy az udvarra. Az eb takarójának mosásához illatos vegyszerek helyett használjunk mosódiót!

Láthatjuk, hogy minimális odafigyeléssel rengeteget tehetünk környezetünk megóvásáért, még az olyan hétköznapi tevékenységek során is, mint házi kedvenceink tartása.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!