Elsőre azt gondolhatjuk, hogy nincs ilyen, és nem is járunk messze a valóságtól. A csillogó díszek, a vibráló égősor, a számtalan ide-oda libbenő szalagocska, külön-külön is túl csábító egy macska számára. Az amúgy is kíváncsi jószág, egy karácsonyfánál jóval ingerszegényebb tárgyat is alaposan bevizsgál, ne áltassuk magunkat azzal, hogy egy csili-vili fa nem fogja érdekelni. Kiváltképp, ha egy szeleburdi kiscicánk van, aki ezt megelőzően nem látott még ilyen csodát.

Azért nem kell pánikba esnünk karácsony közeledtével, és a cicát sem kell száműznünk otthonunkból. Néhány óvintézkedéssel az igazi ünnepi katasztrófát jó eséllyel elkerülhetjük.

Óh szép fenyő…

Az év legszebb ünnepén arra törekszünk, hogy karácsonyfánk is minél gyönyörűbb legyen. Szeretnénk, ha sokáig szép is maradna. Igazi fenyő esetén igyekszünk kitolni azt az időt, mikor a fa elkezdi hullatni a tűleveleit. A leghatásosabb, ha a fa törzse végig vízbe ér. Cicás háztartásban figyelnünk kell arra, hogy ez a víz tiszta legyen. Semmiféle vegyszert nem adagolhatunk hozzá, hiszen kis jószágunk bármikor belelefetyelhet.

A karácsonyfa talpnak erősnek és stabilnak kell lennie. Kerüljük a 3 lábon álló, kicsipkézett változatokat, helyette válasszuk inkább a klasszikus keresztfát, ami teljes felületével a padlóra fekszik!
Tény és való, hogy ez nem olyan mutatós, mint elegánsabb társai, cserében viszont sokkal kevésbé hajlamos dülöngélésre. Egy hangulatos talpfa-takaróval az esztétikát is helyre állíthatjuk.

Ám önmagában a legbiztosabb talp is kevés, ha egy cica ólálkodik a környékünkön. A biztonság kedvéért legalább két helyre kössük ki a fát! Ehhez az a legideálisabb, ha sarokban találunk helyet a fenyőnek.

Soha ne tegyünk égő gyertyát az ágakra, akkor sem, ha a karácsonyfa környékén maradunk!

A szép, drága és törékeny díszeknek igyekezzünk minél magasabban helyet találni! Nem mintha a cica nem tudna felmászni érte, de legalább a földről ne ezeket pofozgassa. Az alsó ágakra tegyünk olyan díszeket, amiknek az sem baj, ha a szőrmók elcseni, és a szőnyegen pofozgatja. Készíthetünk táblás csokoládé belső, fényes papírjából néhány galacsint. Rejtsük az alsó ágak közé abban bízva, hogy kis kedvencünket leköti annyira, hogy nem akar majd feljebb mászni. Végül is a remény hal meg utoljára…

Soha ne tegyünk égő gyertyát az ágakra, akkor sem, ha a karácsonyfa környékén maradunk! A macska mindig gyorsabb lesz nálunk, ha el is csípjük a szándékát, megelőzni nem tudjuk. Elég az állat részéről egyetlen hirtelen mozdulat vagy ugrás, és máris lángba borulhat minden.

Az égősor drótjára is figyeljünk oda, használjunk a fa alatt tekergőző részhez huzalvédőt! Így sem belegabalyodni, sem belerágni nem tud a macska.

Ezekkel az apróságokkal nagymértékben csökkenthetjük a karácsonyi macskaveszélyt, de be kell látnunk, hogy tuti módszer nincs a cica távoltartására. Hacsak az ünnep teljes időtartamára ki nem tiltjuk kedvencünket az ominózus helyiségből, törődjünk bele, hogy itt-ott felbukkanhat fenyőfánkon egy egyedi, szőrös kis karácsonyfadísz…

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!