A hosszú, borús tél után sokunk leghűbb vágya, hogy szabadban élvezzük a napsütést. A kaland azonban hamar véget érhet, ha házi kedvencénél hőguta lép fel. Ismerje fel a hőguta gyakori jeleit, és tegyen megelőző lépéseket, hogy kedvence is jól érezze magát a nyári kutyanapok alatt.

A hőguta, más néven túlmelegedés vagy hőkimerülés akkor következik be, amikor a háziállat testhőmérséklete a normál 37.7-39 Celsius fok közötti tartomány fölé emelkedik.

A rövid orrú, kis “pofájú” kutyusok hamarabb túlhevülhetnek

A kutyáknak és macskáknak kevés a verejtékmirigyük, izzadással, mint az emberek, nem tudják magukat hűteni, ezért a testük könnyebben túlhevül. A házi kedvencek és főként a kutyák lihegéssel hűsölnek, mivel a szájüregből elpárolgó nedvesség segít csökkenteni a testhőmérsékletüket. A hőguta leggyakrabban akkor fordul elő, ha a háziállatot forró napon hagyják kint, de az alábbi esetekben is kialakulhat:

🐾 Magas a páratartalom (hűvösebb időben is)
🐾 Kedvence nem bírja abbahagyni a játékot, nem tart szünetet, hogy lehűtse magát.
🐾 A házi kedvence nem jut elegendő vízhez a melegben.
🐾 Az állatot a hőségben egy bezárt házban hagyják, szellőzés és légkondicionálás nélkül.
🐾 Sajnos a leggyakoribb esetek közé tartozik, amikor főként a kutyusokat az autóban hagyják, ami azért is életveszélyes, mert a nap akkor is képes felmelegíteni az autó utasterét, hogyha kint nincs meleg.

A hőguta akár halált is okozhat kedvencének, ha nem ismeri fel időben!

Melyek lehetnek a hőgutai jelei háziállatoknál?

Miközben a kutyusával játszik egy kis frizbit vagy fogócskát, figyeljen a túlmelegedés jeleire, mint például:

🐾 Túlzott zihálás
🐾 Túlzott nyáladzás
🐾 Nehéz légzés
🐾 Hányás
🐾 Hasmenés, vérrel vagy anélkül
🐾 Gyengeség
🐾 Koordinációs zavarok vagy botladozás
🐾 Hirtelen összeesés
🐾 Rohamok

Azonnal cselekedjen, ha kedvence a fenti jelek bármelyikét mutatja. Ha az állat túlmelegszik, a hőguta gyorsan megmutatkozik a négylábú viselkedésében.

Vannak olyan fajták, amelyek nagyobb valószínűséggel kapnak hőgutát, mint mások?

Bármelyik állatnál kialakulhat hőguta, de a rövid orrú fajták, például a bulldogok és a mopszok nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel kevésbé hatékonyan tudják a hőt levezetni lihegéssel. A túlsúlyos háziállatok, az idős állatok, valamint a szív- és tüdőbetegségben szenvedők szintén fokozott kockázatnak vannak kitéve. Ezeket a háziállatokat soha nem szabad kint hagyni a hőségben, és nyáron légkondicionált helyiségben kell maradniuk.

Mit tegyek, ha kedvencemen a hőguta jeleit látom?

Ha házi kedvence enyhe hőguta tüneteit mutatja, például liheg vagy hány, vigye be, és kínáljon neki hűvös – nem jéghideg – vizet. Digitális hőmérővel mérje meg a hőmérsékletét a végbélnél; ha az 39 Celsius fok felett van, takarjuk be langyos vízbe áztatott törölközőkkel. A mancspárnáit alkohollal is megtörölgetheti. Ügyeljen arra, hogy kedvencét fokozatosan hűtse le – ne tegye hideg vízbe, és ne tegyen rá hideg vizet, mert ez veszélyes vérnyomásváltozást okozhat.

Kedvence testhőmérsékletének csökkennie, és 10 percen belül javulnia kell. Hagyja abba a hűtést, amikor a testhőmérséklete eléri a 39.1 Celsius fokot, hogy megakadályozza, hogy túlságosan kihűljön, mivel a hőmérséklete tovább fog csökkenni.

Ne hagyjuk magukra

Ha kedvence állapota 10 percen belül nem javul, azonnal vigye el egy állatorvoshoz, aki további támogatással, például intravénás folyadékpótlással, vérnyomás-fenntartással vagy egyéb gyógyszerekkel látja el.

A hőguta megelőzésének módjai

Gondoljon a hőguta lehetőségére minden olyan esetben, amikor a kinti hőmérséklet 26 Celsius fok felett van, vagy a páratartalom magas, és tegye meg az alábbi óvintézkedéseket, hogy kedvence ne hevüljön túl:

🐾 Soha ne hagyja háziállatát felügyelet nélkül a szabadban a forró napokon.
🐾 Távolléte alatt tartsa háziállatát légkondicionálóval fedett helyen.
🐾 Ha kint tartózkodik, biztosítson friss vizet, árnyékot és a közvetlen napfénytől védett helyet.
🐾 Reggel tegyen napi sétát vagy kocogást, mielőtt a hőmérséklet magas lenne.
🐾 Soha ne hagyja kedvencét egyedül a parkoló autóban. A hőség gyorsan halálos szintre emelkedik egy zárt autóban, még a nem túl meleg, napsütéses napokon is.
🐾 Forró napokon tartsa a rövid orrú, az idős és elhízott házi kedvenceket, valamint a szív- vagy tüdőbetegeket légkondicionált otthonában, kivéve a rövid szabadtérben végzendő kaki-pisi szükségleteket.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!