Amennyiben úgy döntünk szeretnénk egy kiskutyát, de korábban sosem volt még ilyen állatunk, első lépésben tájékozódjunk a különböző fajtákról! El kell döntenünk kicsi- vagy nagynövésű kutyát szeretnénk, kint tartjuk vagy lakásban, nagy mozgásigényű legyen vagy lustálkodós fajta és még sorolhatnánk.

Az sem mindegy honnan szerezzük be a jószágot. Vásárolhatunk tenyésztőtől vagy fogadhatunk örökbe menhelyről. Utóbbi hátránya, hogy keverék kutya esetén sosem lehet előre tudni mekkorára fog nőni, ám ha ezt a kis meglepetésfaktort bevállaljuk, nekünk lehet a legragaszkodóbb, leghűségesebb kutyánk.

Nem árt tisztában lennünk azzal, hogy egy kutya szerencsés esetben akár 15 évig is élhet, tehát nagyjából ennyi időre kötelezzük el magunkat, ha belevágunk a házőrző projektbe.

Első lépések az új családtag körül

Még mielőtt hazahoznánk a kutyust, alakítsuk ki fekhelyét, gondoskodjunk egy etető- és itató tálkáról valamint megfelelő kutyatápról. Pici kutya esetében célszerű érdeklődni mit kapott addig enni. Mi is igyekezzünk kezdetekben ugyanazzal a fajta étellel etetni és csak fokozatosan szoktassuk hozzá máshoz (ha váltani szeretnénk). Ha lehetőségünk van rá, hozzunk el egy darabot a rongyból, amin a testvéreivel, anyjával feküdt a kutyus.

Az ismerős szagok nyugtatóan hatnak az új környezetben, ám még így is számolnunk kell pár átvonyított éjszakával. Látogassunk el az állatorvoshoz! Ha még nem rendelkezik chippel, kapni fogunk egyet. Az orvos egy tűszúrással a kutyus bőre alá helyezi a parányi eszközt, egyéb teendőnk ezzel nem lesz. Hazánkban a veszettség elleni vakcina beadatása kötelező, ez 14-15 hetes korban aktuális, de felelős állattartóként kérjük az egyéb kutyabetegségek elleni oltássorozatot is!

Kezdeti nehézségek

Egy kiskutya nagyjából annyi figyelmet igényel a kezdeti időkben, mint egy csecsemő. Mindenre nekünk kell megtanítanunk, ez pedig türelmet igénylő, hosszadalmas folyamat. Lakásban tartott állat esetén első a szobatisztaságra nevelés. Minél kisebb a kutya, annál gyakrabban kell levinnünk sétálni. (Míg nem kapta meg a veszettség elleni oltást kerüljük a más kutyákkal való érintkezést!) Néhány hónap alatt a kutyus be fog állni napi 2-3 sétára, a köztes időben pedig gond nélkül képes lesz visszatartani a dolgát. A tanulási szakaszban persze előfordulhatnak balesetek.

Első pillanattól szoktassuk pórázhoz és fokozatosan ismertessük meg legalább az alapvető vezényszavakkal! Kiváltképp ha nagytestű kutyára esett a választásunk. Egy 60-80 kilós állatot képtelenek leszünk visszatartani, ha önként nem működik együtt velünk. Ne tévesszen meg senkit egy kiskutya kezdeti félénksége! Amint otthon érzi magát új környezetében garantáltan átrendezi a lakást. Ezért jobb ha eleinte nem hagyjuk magára. Mire összeszokott páros válik belőlünk, biztos szegényebbek leszünk néhány pár papuccsal, de gazdagodunk egy hű társsal és ez igazán jó csere.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!