Földön, vízen, levegőben: kutyával utazunk

Az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor utazáshoz készülődünk. Főleg, ha kutyával tesszük mindezt. A saját bőröndjeink mellett a kutya részére is el kell csomagolnunk mindazt, amire a kiruccanás során szüksége lehet, valamint az egész utat az állathoz kell igazítanunk.

Előkészületek

Határon kívül s belül egyaránt kötelező chippel ellátni az ebet. Ha korábban ennek nem tettünk eleget haladéktalanul keressünk fel egy állatorvost.

Rendelkeznie kell az állatnak oltási könyvvel s természetesen a kötelező oltásokkal is. Az utazást úgy szervezzük, hogy a vakcinák ismétlése ne a tervezett időszakra essen!

Ha az állat állandó kezelés alatt áll, annyi gyógyszert vigyünk magunkkal, hogy biztosan kitartson az út során! A kutya oltási könyvébe tegyünk egy papírt a betegségről, kezelésének üteméről, valamint a gyógyszerek pontos adagolásáról!

Az utazás

Az autózáshoz kedvencünk vélhetőleg már hozzászokott mellettünk, így csak arra kell figyelnünk, hogy hosszabb út során gyakrabban álljunk meg. Engedjük ki a kutyát, így átmozgathatja magát, valamint a dolgát is elvégezheti. Minden ilyen alkalommal itassuk is meg az állatot!

Tömegközlekedési eszközökön, hajón, repülőn szükségünk lesz egy utazóketrecre is. Nézzünk utána, hogy adott légi- vagy hajótársaságnak mik az erre vonatkozó előírásai! Általános elvárás, hogy a kutya görnyedés nélkül fel tudjon állni, el tudjon feküdni a hordozóban. Rendelkezzen legalább 2 darab szellőzőnyílással és egy olyan ajtóval amit az állat nem tud kinyitni. Előzőleg szoktassuk hozzá négylábú haverunkat a ketrechez, töltsön benne mindig kicsivel több időt, hogy mire elérkezik az indulás napja már ne feszengjen a ketrecben.

Repülőgépen a hideg nem okoz problémát, mert ha élő állat is tartózkodik a fedélzeten, akkor a csomagtérben is bekapcsolják a fűtést. Ellenben a nyári hőségben a legtöbb légitársaság nem vállalja az állatok utaztatását, így indulás előtt győződjünk meg róla, hogy felszállhat-e velünk a kutya is!
Szerencsés esetben nem feledkeztünk meg szállásfoglalásnál meggyőződni arról, hogy ebbel együtt is fogadnak-e bennünket. Az állat mérete mérvadó lehet ilyenkor. Számos helyen csak a kistestű kutyákat vihetjük magunkkal.

Idegen terepen, pláne egzotikus országokban csak pórázon sétáltassuk az ebet! Így biztos nem veszik el, és remélhetőleg nem fog egy bokor alatt meglapuló mérges kígyóval sem “haverkodni”. Lehetőleg ne hagyjuk egyedül a szállodai szobában az állatot, olyan éttermet keressünk, ahová magunkkal vihetjük őkelmét is!

Amennyiben eb mentes utazást szeretnénk, de nincs olyan személy aki távollétünk alatt gondoskodna kedvencünkről, adjuk kutyapanzióba! Az oltási könyv és a kutyushoz tartozó “használati utasítás” mellé gondoskodjunk influenza elleni védőoltásról is, hiszen a négylábúnk olyan, mintha plusz egy gyermekünk lenne aki ha közösségbe megy, bizony összeszed ezt-azt.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!