Az ünnepi készülődés közepette nem szabad megfeledkeznünk kutyánkról sem. Na persze itt ne az ajándékra gondoljunk, hiszen az nem is kérdés, hogy kedvenc ebünknek is jár minimum egy gyönyörű, parenyica sajt madzaggal átkötött műcsont. Sokkal inkább a karácsonyfa helyének kiválasztása és a lakás egyéb ünnepi díszbe öltöztetése kapcsán kell számolnunk házőrzőnkkel is. Ahol állat is előfordul a házban, kiváltképp abban a helyiségben, ahová a fenyőt szánjuk, a fát ki kell kötöznünk. Legjobb, ha a karácsony központi elemének egy sarokban találunk helyet, és a törzset közvetlenül a talpfa fölött, illetve középen is rögzítjük.

Ehető díszek, fényforrások

A jól kikötözött karácsonyfa ugyan borulásmentes, viszont ettől még remekül lehet legelni róla. Megpróbálhatunk túljárni a mohó eb eszén és díszes kis karámot vonhatunk a fa köré. Ma már széles választék áll rendelkezésünkre karácsonyi kiegészítő berendezésekből, többek közt ilyen az említett kis kerítés is, ami a ráaggatható karácsonyi zoknikkal csak emel a ház ünnepi díszítésén.

Fokozott óvatossággal válasszuk meg az égő gyertyák, mécsesek helyét is, mert az ide-oda libbenő kutyafarok pillanatok alatt lángra kaphat!

Itt kell megjegyeznünk, hogy egy játékos kutyakölyök garantáltan szét fogja rágni a csodás kis zoknidekorációt, egy nagyobb testű kutya pedig lazán átgaloppozik az akadályon. Azért egy próbát megér a dolog.

A csábító falatnak számító illatos habkarikáknak illetve szaloncukroknak jobb, ha olyan magasságban találunk helyet, amit a kutya már nem ér el. A fa aljára olyan díszek kerüljenek, amiket nem féltünk egy esetleges kutyustámadástól.

Figyelnünk kell az égősorra is. Próbáljuk úgy eligazítani a vezetékeket, hogy a szeleburdi kis eb ne gabalyodhasson bele és lehetőleg ne tudja megrágcsálni sem. Évről évre egyre több a karácsony időszakában áramütéssel állatorvoshoz kerülő kutya-macska. Fokozott óvatossággal válasszuk meg az égő gyertyák, mécsesek helyét is, mert az ide-oda libbenő kutyafarok pillanatok alatt lángra kaphat!

Vendégsereg

Természetes, hogy év végén összejön a család, barátok jönnek-mennek. Távoli rokonokat látogatunk meg és fogadunk is. Nagyon sokan utaznak kutyával, hiszen a több napos távollét alatt csak így van lehetőség annak ellátására. Egy kutyát már a fokozott népvándorlás is felzaklathat, hát még az idegen fajtársak jelenléte. Előzetes próba nélkül soha ne engedjük össze ebeinket, mert könnyen lehet verekedés a vége. Inkább szeparáljuk el házőrzőnket. Alakítsunk ki neki egy nyugodt zugot, ahol átvészelheti az ünnepi nyüzsgést!

Ilyenkor mi is hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, minden roskadozik a jobbnál jobb falatoktól, amikből persze a kis kunyerálónak is előszeretettel adogatunk. Egy kutya ugyanúgy kaphat gyomorrontást, mint mi. Pláne, ha a megszokottnál jóval több édességet fal be. Az ünnep alatt is tartsuk magunkat a kutya megszokott etetéséhez és bánjunk csínján a jutalomfalatokkal!

Ezekre az apróságokra figyelve zavartalan lehet karácsonyunk, és ha évről-évre betartjuk az „ünnepi kutyaszabályokat” nyugodtan élvezhetjük ezt a különleges időszakot.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!