Ahhoz, hogy kalitkában tartott madarad egészséges legyen, szaporodjon és hosszú életet éljen, kiegyensúlyozott étrendet kell neki biztosítanod. A kiegyensúlyozott étrend a megfelelő mennyiségben tartalmazzon szénhidrátot, zsírt, fehérjét, vitamint és ásványi anyagokat. A magkeverékek megfelelnek a magokon élő madarak táplálkozási igényeinek. Ugyanakkor az ásványi anyagok és vitaminok túl nagy mennyiségétől megbetegedhet a madár. Érdemes komplett magkeverékeket használni.

Természetes étrend

A kalitkában tartott madarak többsége magevő. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a vadon élő madarak rengeteg különböző magot esznek, hogy tápanyagigényüket kielégítsék. Az elfogyasztott magokat többek között az évszaknak megfelelően választják ki.

Az, hogy a madár milyen magokat választ, a csőre méretétől függ. Így a kakadu általában nagyobb magokat eszik, mint a törpepapagáj. A fogságban tartott madarak étrendje a mindig kapható magokon alapszik. Ezek közül gyakran hiányoznak azok a magok, melyeket a vadon élő állat megenne, ezért fontos tudni, hogy a madaraknak milyen tápanyagokra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak.

Táplálkozás kalitkában

A madár számára szükséges eledel mennyisége méretétől, mozgékonyságától és az élőhelye hőmérsékletétől függ. Általában testméretei arányában a madár sokkal több táplálékot kíván, mint az ember. Ha kiszámoljuk, hogy testsúly-kilogrammonként mennyi energiára van szükség, azt találjuk, hogy egy törpepapagáj 13-szor annyit eszik, mint egy ember.

A madarak etetése2

Kutatások szerint egy felnőtt törpepapagáj 20°C-os szobában 48-128 kJ energiát fordít testhőmérséklete fenntartására. Ez azt jelenti, hogy naponta 8-12 gramm magot kell adni neki (ez körülbelül 500-1000 szemet jelent).

A madarak napi táplálékukat kb. 20 kis étkezés formájában fogyasztják el, főként a reggeli és az esti órákban. A pintyek és a kanárik súlya kicsit kevesebb a törpepapagájénál, így nekik napi 6-8 gramm magra van szükségük. Arról se feledkezz meg, hogy sok madár a szükségesnél többet eszik, ha unatkozik.

Tápanyag-összetétel

Szénhidrátok

A szénhidrátok fontos energiaforrások. A madarak a szénhidrátot általában a magokban található keményítőből nyerik. A mag fajtája meghatározza szénhidrát-tartalmát, a repcemag 21%-nyi szénhidrátot tartalmaz, míg a köles 70%-nyit.

A lignin és a cellulóz speciális szénhidrátok, melyeket a magevő madarak elfogyasztanak. Ezek nem emészthetők és tulajdonképpen rostok. A madarak többsége általában eltávolítja a mag rostok többségét tartalmazó részeit, és kutatások is kimutatták, hogy a madaraknak tulajdonképpen nincs szükségük ezekre a tápanyagokra.

Egy teljes értékű magos étrend valamennyi szükséges tápanyagot biztosítja a madárnak. Emellett a madarak többsége alkalmanként szívesen fogadja a lédús ételeket (pl. alma vagy répa). Ezek az ételek sok cukrot tartalmaznak.

Zsírok

A zsírok sok szempontból nagyon fontos tápanyagot jelentenek a madaraknak. Először is fontos energiaforrást jelentenek a madárnak. A különböző magok zsírtartalma eltér. A legkisebb a kölesé (5%), a legnagyobb a repcemagé (48%).

Egységnyi tömegű zsír kétszer annyi energiát szolgáltat, mint az ugyanolyan mennyiségű szénhidrát. Így ha csak magas olajtartalmú magokat adsz madaradnak, könnyen elhízhat. Ennek a veszélye főleg akkor áll fenn, ha bezárva tartod, és nem tud eleget mozogni.

A zsírok a madár testének fontos építőanyagai is. Az esszenciális zsírsavak (pl. linolén sav) olyan összetevők, melyeket a madár szervezete nem képes előállítani, így a tápanyagának tartalmaznia kell.

Azon madarak bőre, melyek nem kapják meg a szükséges linolén savat, durva és repedezett lesz. Ez a hiánybetegség a kalitkában tartott madaraknál ritkán fordul elő, mivel a legtöbb mag gazdag linolén savban.

Végül a zsírok a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K vitamin) oldószerei, ezek pedig elengedhetetlenül szükségesek a madaraknak.

Fehérjék

A fehérjék segítenek abban, hogy a madár izmai, bőre, tollai és csőre jó állapotban maradjanak. A madár ezen testrészei elsősorban fehérjékből épülnek fel.

A madarak a fehérjéket a bélrendszerükben bontják alkotóelemeikre, az aminosavakra. Néhány aminosavat pedig májuk képes más aminosavakká átalakítani. Néhányat viszont nem képesek előállítani, ezeknek az eledelekben kell lenniük.

A madár egészségének megőrzéséhez 10 aminosavra van szükség, melyek a különböző magvakban más-más mennyiségben találhatók meg, ezért is fontos, hogy a madár komplett magkeveréket kapjon.

Ásványi anyagok

A madárnak sokféle ásványi anyagra van szüksége. A kalcium nagyon fontos a normális növekedéshez és a csontok szilárdságához, valamint biztosítja az izmok és az idegek megfelelő működését.

A foszfor szintén erősíti a csontokat, de a madárnak elég feleannyi foszfort fogyasztani, mint kalciumot.

A jód ugyancsak fontos ásványi anyag, és gyakran nincs benne a madár étrendjében, pedig mind hiánya, mind pedig esetleges túladagolása egészségügyi problémákat okozhat.

A fentiek mellett a madár szervezetének szüksége van vasra és rézre is.

Vitaminok

Az emberekhez hasonlóan a madaraknak is sok vitamint kell fogyasztaniuk. Elsősorban A, D, E és K vitaminra van szükségük, valamint a B vitamincsalád néhány tagjára. Néhány fajnak C vitamint is kell fogyasztani.

Víz

A magevő madarak tápláléka csak minimális mennyiségű vizet tartalmaz, így állandóan folyadékra van szükségük. Kutatások kimutatták, hogy egy átlagos törpepapagáj napi 3-5 ml vizet iszik meg.

A madarak etetése3

A madarak a felesleges nitrogént húgysav formájában választják ki. A húgysav fehér kristály formájában jelenik meg, és nem oldódik vízben. Ezért a madarak nem termelnek az emlősökéhez hasonló vizeletet.

Grit

Sokféle madár megeszi a grit részecskéit. Az oldható részecskék bizonyos ásványi anyagok fontos forrásai, a nem oldható részecskék pedig segítik a madár emésztését, de nagy mennyiségben károsak lehetnek.

Különleges szükségletek

Fészekrakó madarak

A fészekrakás, tojásrakás és a kiscsibék kikeltése sok energiát kíván. Egy zebrapinty például a teljes energia-bevitel 55%-át egyetlen tojás lerakására fordíthatja. Ezen idő alatt nem eszik többet, hanem megpróbálja energiafelhasználását csökkenteni azzal, hogy nem mozog. Ilyenkor fehérjét is veszíthet izmaiból és zsigereiből. Hasonló a helyzet a törpepapagáj esetében is, csak a tojás kikelése után kezdenek el többet enni, és ekkor még több energiára van szükségük. Egy fiókáit etető hím testsúlyának akár 10%-át is elveszítheti. Miután a fióka kirepült a fészekből, a szülők hamar visszanyerik súlyukat.

Növésben levő fiókák

A pintyek és a papagájok családjába tartozó madarak nagyon gyorsan nőnek. A kikelés után általában 48 órán belül súlyuk a duplájára nő. A kanárik életük első 10 napján kelési súlyuk tízszeresét is elérhetik. Ehhez a gyors növekedéshez rengeteg energiát kell bevinniük, a fiókák a testsúlyhoz viszonyítva felnőtt társaiknál ötször többet esznek.

A madarak etetése4

Sok magevő madár fiókája egészen addig a fészekben marad, amíg nem képes repülni. Ezeknek a fiókáknak plusz folyadékot kell kapniuk, hogy ne száradjanak ki.

A pintyek és a papagájok családjába tartozó fiókák az első néhány napban az anyjuk begyében termelt, fehérjében gazdag tejet fogyasztják, és később is sok fehérjére van szükségük.

A fiókák az első hónapban több lizint, metionint és cisztint igényelnek.

Néhány madárfaj, különösen a törpepapagájok nem szívesen fogadják a változásokat az étrendjükben. Kutatások kimutatták, hogy ez összefügg azzal, hogy a kirepülés előtt hogyan táplálták őket. Azok a madarak, melyek sokféle eledelt kaptak fiókaként, kevésbé lesznek válogatósak.

Tollváltás

A tollazatváltás időszaka nehéz a madár számára, és ilyenkor különösen sok aminosavra van szüksége, hogy könnyebben nőjenek az új tollai. Ugyancsak segíthet ebben az időszakban, ha a madár C és E vitamint kap.

Elhízás

A kalitkában tartott madarak körében az egyik legnagyobb probléma az elhízás. A hason levő zsírfelesleg nyomhatja a tüdőt, nehezítheti a légzést, súlyos esetben pedig az elhízás a madár általános egészségi állapotát is ronthatja.

Általában a túltáplálás vezet elhízáshoz. A madár úgy tud veszíteni súlyából, ha kevesebbet kap enni. Ilyenkor csak naponta kétszer kapjon enni, ne hagyjuk előtte az eledelt egész napra. Ne felejtsd el, hogy akárcsak a legtöbb betegség, az elhízás is akkor gyógyítható legkönnyebben, ha korán észreveszed, és rögtön megoldást keresel.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!