A táplálás a házi kedvencek tartásának egyik legfontosabb része. Ha tisztában vagyunk az adott fajta táplálkozási szokásaival és igényeivel, valamint számukra biztosítjuk is azokat, akkor nagy valószínűséggel ebből nem fog egészségügyi probléma adódni.

A zebrapinty táplálékának négy fő alkotóeleme van.
• magok, magkeverékek
• zöldeleségek
• lágyeleségek
• ásványi anyagok

Magok, magkeverékek

A magkeverékek legfontosabb részét képezi a muharmag és a fénymag. Fontos továbbá a köles is, ami lehet fehér vagy vörös. A fehér azért jobb a madár számára, mert puhább a héja, így könnyebben tudja meghámozni. A díszállat-kereskedésekben kapható magkeverékek ezeken kívül még más magokat is tartalmaznak, a madár számára ideális arányban.
A fent említett összetevőkből /ha otthon akarjuk összeállítani a táplálékot/ a következő aránnyal kell számolni:
• 20% köles
• 60% muhar
• 20% fénymag

A zebrapintyek kedvelt csemegéje a fürtös köles. Ezt felakaszthatjuk a kalitkára (kb. 20 cm hosszú) és a madarak kedvükre csipegethetnek belőle. Külön jó benne, hogy a természetes táplálékszerzéshez hasonlóan juthatnak így hozzá madárkáink e finom csemegéhez.

Nagyon fontos, hogy ne etessünk régi, poros esetleg gombás magvakat a madarakkal, mert az komoly betegségek kialakulásához, esetleg pusztuláshoz is vezethet. Mindig azonos, megbízható helyről vásároljuk az eleséget.

Zöldeleségek

Rendszeres etetésük nagyon fontos. A téli hónapokban a magokat is kicsíráztathatjuk, így pár nap alatt vitamindús zöldeleséget kaphatunk. Nyáron, amikor könnyen hozzáférhetünk a zöld növényekhez, részesítsük előnyben a tyúkhúrt, salátát, parajt és a pásztortáskát. Gyümölcsöt, zöldséget is adhatunk nekik, például egy szelet jól megmosott almát vagy sárgarépát tehetünk a kalitka rácsai közé.

Lágyeleségek

Nem feltétlen fontosak, de változatosabbá tehetjük velük pintyeink étrendjét. Főtt tojást összetörünk belekeverünk egy kis darált kekszet vagy reszelt sárgarépát, amit hígíthatunk egy kis tejjel és máris kész a kiváló lágyeleség. Vigyázzunk azonban, hogy a romlásveszély miatt egyszerre csak kis adagot tegyünk ki a madaraknak, a maradékot pedig tároljuk hűtőben.

Ásványi anyagok

Egyes ásványi anyagok a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Zebrapintyeknek nagyon fontos a megfelelő kálcium (Ca) és foszfor (P) ellátottság, hasznosulásukhoz pedig a D3 vitamin elengedhetetlen. Természetesen lehet kapni előre összeállított ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó keverékeket -ez igen praktikus-, de ha mi szeretnénk előállítani arra is van lehetőség. A főtt tojás héját szárítsuk, majd zúzzuk porrá, majd keverjük bele az eleségbe. A kalitka aljára szórt homokkal is megfelelő eredményt érhetünk el.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!