A madarakkal való érintkezés egyik legnagyszerűbb módja, ha megpróbálsz szabadon élő madarakat kertedbe, erkélyedre, vagy az ablakpárkányodra szoktatni. Ez nem csak a te életedet színesíti, de a madarakon is segíthet. A tél nagyon kemény időszak a madarak életében, mivel nem találnak elég eleséget.

A megfelelő táplálék

A madarakat legkönnyebben úgy tudod magadhoz szoktatni, ha eteted őket. Érdemes megnézned egy madarakkal foglalkozó könyvet, hogy azonosítani tudd a fajokat, és a megfelelő táplálékot add nekik.

A szabadon élő madarak étkezési szokásainak és kedvelt étrendjeiknek tanulmányozásával az állateledel-gyártók olyan komplett magkeverékeket fejlesztettek ki, melyek alkalmasak arra, hogy segítségükkel magadhoz szoktasd a vadon élő példányokat.

Hova rakd ki az etetőt?

Kutatások kimutatták, hogy az erdőtől és bokroktól távol, vagy a házhoz közel elhelyezett etetőkben a madarak sokkal kevesebbet esznek. Ezt vedd figyelembe, mielőtt elhelyezed az etetőt, azt érdemes fedett helyre, a háztól viszont viszonylag távol felszerelni. Arra is figyelj, hogy nehogy olyan helyre kerüljön, ahova a macskák belopózhatnak.

A madarak csalogatásának legjobb módja, ha 1,5-1,8 méter magas etetőasztalt használsz. Az asztalt tisztán kell tartanod, és vigyáznod kell, hogy a macska ne mászhasson fel rá.

Néhány madárfaj (pl. pinty, feketerigó, citromsármány) jobban szeret a földön enni, és gyakran egyáltalán nem használja az etetőasztalt. Ezeket a madarakat még védettebb helyen kell etetni.

Ideális eledel

A legjobb, amit tehetsz, ha olyan eledelt biztosítasz a madaraknak, mely közel áll a természetes étrendjükhöz. Mogyoró, dió, bogyók és néhány gabonaszem jó megoldást jelent. Az állateledel-gyártók ugyanakkor kifejlesztettek a vadon élő madarak számára is komplett keverékeket.

Szabad madarak etetése2

Természetesen maradékot (pl. süteménymorzsát, kenyeret) is adhatsz a madaraknak, de ne hidd azt, hogy ez elegendő táplálékot jelent számukra. Bár még a kenyér is jobb a semminél, nem tartalmazza mindazon tápanyagokat, melyekre a madaraknak szükségük van. Arról nem is beszélve, hogy túl nagy mennyiségben fogyasztva bizonyos táplálékok mérgezőek a madarak számára.

Mikor esznek a vadon élő madarak?

A madarak szeretnek rendszeres időközönként, azonos időben enni. Mivel az éjszaka folyamán súlyt veszítenek és elgyengülnek, reggel kell enni kapniuk. Ha későn szoktál kelni, már éjszakára tedd ki az eledelüket, kivéve, ha éjszakára fagypont alatti hőmérséklet várható. Ha mindig azonos időben eteted a madarakat, valószínűleg állandó “kosztosaid” lesznek, és ők a többieket is hívják majd.

Évszakok

A tél az az évszak, amikor a legtöbb figyelmet kell fordítanod a madarak etetésére, mivel ilyenkor találnak a legnehezebben élelmet. Ha különösen hideg van, adj nekik többet enni. Sok kismadár életét megmentheted azzal, hogy eteted őket.

Tavasszal, a kismadarak kikelése előtt változtatnod kell a táplálék összetételét. Csökkentsd a kenyér mennyiségét, mivel ez csak alacsony tápértékkel bír. Ha állati eredetű zsiradékot is adsz, ebből csak kis mennyiséget tégy az eledelbe. Tavasszal sajtot és rovarokat adhatsz a madaraknak. Ha vannak madarak a kertedben, egyébként is segítenek rendben tartani azt, mert pusztítják a rovarokat.

Tavasz végétől ősz elejéig észre fogod venni, hogy a madaraid kevesebbet esznek. Ennek ellenére fontos továbbra is enni adnod nekik.

Ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed, gondoskodj friss vízről egész napra, de ne használj sót vagy glicerint a fagyás ellen. A vízre a madaraknak azért is szükségük van, hogy ápolni tudják tollaikat, így repülni tudnak, és a tollaik melegen is tartják őket.

Mit adjunk még a madaraknak?

A táplálék és a víz mellett érdemes kint hagynod olyan anyagokat is, amelyekből fészket építhetnek a madaraid. A fészekrakó madarak két csoportba sorolhatók: az egyikbe tartoznak a cinkék, csuszkák, verebek, gébicsek és harkályok. Ezek mind olyan madarak, melyek biztonságos és zárt fészket raknak, melybe csak egy szűk, madár-méretű lyukon keresztül lehet bejutni. A többi faj sokkal nyitottabb fészket épít, mely levegősebb, de biztonságos helyen van (pl. a fák sűrűbb részén).

Szabad madarak etetése3

A fészekrakó madarakat segítheted azzal, hogy fadarabokat, gyapjút, tollakat, papírt adsz nekik, melyet fel tudnak használni az építéshez. Abban is segítségükre lehetsz, hogy kialakítasz helyeket, ahova biztonságos fészket rakhatnak. Kitisztíthatsz faodúkat, bokrokon és fákon alakíthatsz ki megfelelő helyeket. Vagy odakészíthetsz nekik egy dobozt a fészekrakáshoz.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy egy madár a közeledben fészkel, legyél rá tekintettel, ne zavard, mert máskülönben el fog költözni. Ne fényképezd túl gyakran, különösen akkor ne, ha a tojások éppen kikelnek, vagy a fiókákat eteti a pár. Ne tedd a dobozt túl közel az etetőasztalhoz, mert a lakó azt gondolja majd, hogy az etetőasztal is az övé és nem fogja odaengedni a többi madarat.

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!