Számunkra természetes, hogy amint bejön a hűvösebb idő, a szekrény mélyéről előkerülnek a pufimellények, vastagabb pulóverek, vízhatlan cipők és elkezdünk rétegesen öltözködni. Azt gondolhatnánk, hogy kutyánkkal nincs különösebb teendőnk, hiszen ahogy nyáron vedlik, úgy a hideg évszakokra téli bundát növeszt, és ezzel rendben is vagyunk. De valóban ennyire lenne szüksége télen egy kutyának? Természetesen nem!

Kert kontra szoba

Ha kutyánk a kertben él, hozzá van szokva az időváltozáshoz, de még így is szüksége lesz tél közeledtével néhány plusz intézkedésre. A legfontosabb, hogy legyen egy száraz, megfelelő méretű házikója, ahol meghúzhatja magát. A házat szélvédett, fedett helyen állítsuk fel, vagy fedjük be vízhatlan anyaggal, például kátránnyal! Minden oldalról rendelkezzen szigeteléssel és néhány tégla segítségével emeljük el a földtől! Terítsünk az aljára rossz plédet, szőnyegdarabot. Szerencsés esetben kutyánk meg is tűri ezeket. Ki-be járkálás közben viszont akaratlanul is beszennyezi, sarat, nedvességet hord fel a tappancsaival, ezért a bélést hetente cseréljük szárazra!

Egy lakásban élő kutya a téli hideggel csak sétáltatás során érintkezik. Az kevéssé köztudott tény, hogy egy egész évben bent tartott állat nem növeszt téli bundát, így a séták során könnyebben megfázhat. Ha kutyánk kistestű, rövid szőrű, kölyök, vagy éppenséggel idős már, jó szolgálatot tehet egy kutyaruha. Ma már kifejezetten trendi felöltöztetni kedvenceinket, létezik külön kutyabutik is, ahol kiegészítők széles kínálatából csemegézhetünk. Ha nem szánunk erre súlyos ezreket, megfelel egy kisgyermekről lemaradt kötött-, vagy polár pulóver is. Lényeg, hogy laza, rugalmas anyagú legyen, amit könnyen áthúzhatunk a kutyus buksiján, illetve a mellső lábakon. Érzékenyebb állatnál használhatunk mancskrémet, mely a hidegtől véd, vagy adhatunk rá kutyacipőt.

Megfelelő táplálás-fél egészség

Egy alul táplált kutya sokkal rosszabbul veszi az akadályokat, nehezebben viseli a hideget és könnyebben megbetegszik, mint egy egészséges állat, aki minden szükséges tápanyagot magához vehet. A lakásban élő eb télen sem igényel a megszokottól eltérő táplálékot, kertben tartott fajtársával viszont már más a helyzet. A vacogás, reszketés rengeteg energiát felemészt, így egy kinti kutyát a hideg hónapokban energiadúsabb étrenden kell tartanunk, a megszokott ételadagján felül plusz zsírbevitelről is gondoskodjunk! Próbáljuk a porciót az állat mozgásigényéhez igazítani. Ha olyan fajta, aki hidegben az orrát sem dugja elő a házából, a túl sok plusz tápláléktól elhízhat, így ilyenkor csak módjával emeljük az étel adagot!

A leggondosabb előkészületek mellett is megeshet, hogy kutyánk felfázik. Erre utaló tünetek a rekedtes, szamárköhögéshez hasonló ugatás, köhécselés, erőteljesebb nyáladzás, szemzugban gyűlő váladék felszaporodása, étvágytalanság, levertség. Ha ilyesmit tapasztalunk, mielőbb keressünk fel egy állatorvost!

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!