A húsvéti szokásoktól függetlenül sokan tartanak házi kedvencként nyulat. Sok gyermeknek jelentik a társat, a játszópajtást. Sőt selymes bundájuk és barátságos természetük miatt, még az állatterápiában is szívesen alkalmazott, kedvelt állatokká váltak.

Minden gazdi tudja, hogy a nyuszikat figyelni nem csak jó szórakozás, de segít abban is, hogy bundás lakótársunkat jobban megismerjük.

De honnan tudjuk, hogy a hangok és mozdulatok mit jelentenek?

Kezdjük a hangokkal. Egy csöndes nyöszörgés azt jelenti “Hagyj békén, egyedül akarok lenni!”. Egy csöndes sziszegő hang boldogtalanságot jelez, míg az erőteljes sziszegés igazi figyelmeztetés: “Mérges vagyok és lehet, hogy valami undok dolgot teszek.”
Egy lágy csikorgó hang azt jelzi “Teljesen nyugodt vagyok és jól érzem magam”, de figyelni kell, mert ha nyulunk a fogait csikorgatja, fájdalmai vannak.

És hogyan értelmezzük nyulunk viselkedést? Ha az orrával bökdös és az ujjunkat nyalogatja, az jó jel. Így fejezi ki, hogy kedvel minket.
Ha az etetőtálját tologatja azt jelzi “Éhes vagyok, nincs még vacsoraidő?”
Ha a hátsó lábán ágaskodik, azt kéri ne zavard, mert ő most nagyon figyel valamit; míg a dobogással félelmét fejezi ki.

És most nézzük, hogyan értelmezzük a jeleket két nyuszi között. Ha az egyik kergeti a másikat vagy köröz körülötte jelentheti azt, hogy ‘Érdekelsz, játssz velem!” de azt is “Kedvellek, de itt én vagyok a főnök”. Ha összedugják az orrukat, egymás pofiját mosdatják vagy fejet hajtanak, azt jelzi nagyon érdeklődnek a másik iránt, kedvelik egymást.

Ha a Te nyuszid is ‘beszél’ hozzád és megfejtetted a jeleket, oszd meg velünk!

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!