A gyerekes családokban a Húsvét bizonyos szempontból egy tortúra. Sok gyerek nyuszit szeretne, s ezért hihetetlen energiát képes fektetni a szülők meggyőzésébe. Okként a következők szoktak elhangzani: “Petinek is van… Katinak is megígérte az anyukája…”. A szülők az ilyen indokokkal szemben rövid idő alatt kellően felvértezik magukat. Van, aki inkább kitér a kérés megtagadásának tényleges magyarázata elől, s elintézi annyival, hogy “majd megkérdezzük aput”. Jobb megoldás, ha leülünk a gyerekkel és megmagyarázzuk, hogy miért nem lehet neki nyuszija.

Az előbb-utóbb elfogadható válaszok között szerepelnek:
• nincs otthon senki és a nyuszit nem lehet csakúgy egyedül hagyni,
• nincs idő arra, hogy gondoskodjunk róla,
• a nyulat nagyon nehéz lakásban tartani,
• a nyúl csak nyugodt környezetben tud élni, egy-egy hirtelen külső inger, akár az életébe is kerülhet (itt példákat hozhatunk a lármás játékokra utalva).

Ha szemünk fénye mindezek ellenére továbbra is ostrom alatt tart bennünket, Húsvéti nyuszik - az ünnepi áldozatok2beszéljük meg vele, hogy ha majd nagyobb lesz és egyedül tud róla gondoskodni, akkor kaphat nyulat. Felajánlhatjuk, hogy ha lemond a követeléséről, cserébe elvisszük az állatkertbe és ott megnézheti a nyulakat.
Meséljünk arról, hogy a nyuszit hogyan kell tartani és milyen a természete, mert ezzel közelebb juthatunk ahhoz, hogy a gyerek megértse, mi a különbség a kedvenc plüssállata és az élő nyúl között.

Húsvét közeledtével elöntik nyulakkal a piacokat és a díszállat-kereskedéseket. Legtöbbjükről tudni kell, hogy annyira korán választották el őket anyjuktól, hogy nem is biztos az életben maradásuk. Rendszerint az újszülött apróságokat nem tartják ideális körülmények között, ami tovább ront állapotukon. A piacon a zaj és a tömeg végzetes lehet a nyulak érzékeny idegrendszerére. A kisállat-kereskedések jórészében pedig bezsúfolva, sokszor más állatokkal összezárva tartják őket. Ha mindenáron nyúlra vágyunk: ebben az esetben keressünk olyan állatkereskedést, amelyre a fentiek nem igazak. Esetleg megbízható tenyésztőtől is vehetünk nyulat, ha ismeretségi körünkben valaki tud adni címet.

Ne vegyünk nyulat, ha…
…csak azért vennénk, mert a gyerek annyira szeretne egyet.
…gyerekünk még nincs 7 éves.
…lakásban akarjuk tartani.
…zajban és folyton változó környezetben, jövés-menésben tudnánk csak tartani.
…nem gondoltuk végig, hogy az elkövetkező években (5-10 évvel számolva), hogy illik majd életvitelünkbe ez a jószág.
…soha nem vagyunk otthon.
…nem érünk rá foglalkozni az állattal és nincs időnk rendben tartani a környezetét.

Vegyünk nyulat, ha…
…elfogadtuk, hogy az élő állat gondozást – rendszeres etetést, itatást, ápolást, mozgatást, egészségügyi ellenőrzést, megfelelő környezetet és szeretetet – igényel.

Húsvéti nyuszik - az ünnepi áldozatok3Ha mi magunk szeretnénk nyuszit venni és felelősséget vállalni érte, akkor először gondoljuk végig, hogy teljesíteni tudunk-e minden feltétélt ehhez. A nyulak alapvetően a nyugodt környezetet igénylik: ne legyen körülöttük nagy mozgás és zajongás. Egy praktikus ötlet: ha nem muszáj, ne emelgessük, mert a földön érzik magukat biztonságban. Emelgetésnél még az is előfordulhat, hogy a rugkapálásával komoly sérüléseket okozhat nekünk.

Lakásban nem javasoljuk a nyúltartást, de ha valaki mégis úgy dönt, hogy álmának a lakás nem lehet akadálya, akkor mérje fel, hogy van-e elég hely – legalább 20 m2 – a nyúl számára, ahová a nap is besüt. Igen válasz esetén, “rágásbiztossá” kell tenni a helyiségben található tárgyakat. Tipikus veszélyforrás pl. a villanyvezeték.

Kertben más a helyzet: keressünk egy olyan nyugodt zugot, ahol van árnyék is és napos rész is. Az elkerítésnél figyeljünk arra, hogy más állatok ne férhessenek hozzá a nyúlhoz. Egyébként kellő óvatosság és az elején állandó felügyelet mellett össze lehet szoktatni kutyákkal és macskákkal is, de ezzel csak a gyakorlott állattartók próbálkozzanak. Előre gondoljuk végig, hogy télen milyen zárt, meleg helyiségben szállásolhatjuk el. Amennyiben erre nincs megoldás, inkább ne tartsunk nyulat.

Ha megvettük a nyulat, de az ünnepek után nem tudunk vele mit kezdeni, gondolkodjunk el a lehetséges módokon, amelyek révén a nyúl, a számára megfelelő helyre kerülhet. A tenyésztett házinyulat nem szabad csakúgy a rét közepén elengedni, de azzal sem kínozhatjuk, hogy számára teljesen alkalmatlan környezetben tartjuk.
Próbáljunk meg mindent megtenni azért, hogy a nyúl megfelelő körülmények között ott maradhasson. A gyerekek számára is nagyon rossz példa azt mutatni, hogy a feleslegessé vált állattól csakúgy meg lehet szabadulni; ilyenek minták később fokozhatják a felelőtlenséget.

Az ifjoncokkal közösen kialakíthatunk egy olyan helyet, ahol a nyuszi jól érzi magát. A gyerekek egy-kettőre felcseperednek és képesek lesznek arra, hogy kis felügyelettel, de alapvetően önállóan is gondját viseljék az állatnak. A nyulak egyébként elég gyorsan emberhez szoknak, ezért kellemes társasággá válhatnak. Arról nem szólva, hogy kutatások sokasága bizonyítja az állatok jótékony hatását a gyerekek fejlődésére.

Húsvéti nyuszik - az ünnepi áldozatok4

Végső esetben más megoldás is kínálkozik. A Fővárosi Állat-és Növénykert – évek óta elindított programja keretében – befogadja az elárvult állatokat.
A nagy menhelyeken érdemes érdeklődni, hogy a kutyán és a macskán kívül más állatok befogadásával is foglalkoznak-e, esetleg tudnak-e segíteni a nyúl elhelyezésében.

Ideális megoldás, ha vannak vidéken élő rokonok – esetleg nagyszülők, akik hajlandóak a gyerek nyusziját befogadni. Tegyük meg, hogy a megfelelő helyet kialakítjuk a nyúlnak, az újdonsült gazdáknak legalább ezzel ne legyen gondjuk. A látogatások alkalmával a gyerekre – korának megfelelően – bízzuk rá a gondozást. Ezzel is növeljük a felelősségérzetét és legalább találkozhat a természet egy kis részével.

Többet ugyanazt a hibát ne kövessük el! Jön a Húsvét, mi pedig szereljük fel magunkat csoki- és plüssnyulakkal!

HozzászólásokHozzászólások elrejtése

Szólj hozzá!